Hesiodos
Hesiodos, Yunan şairi (Askra, Boiotia İ.Ö. VIII. yy. ortaları). Heliokon dağının yamaçlarında küçük bir toprağı işleyerek geçinen yoksul bir ailenin oğlu olan Hesiodos, babalarından miras kalan bu toprağı bölüşme konusunda kardeşiyle anlaşmazlığa düşüp, yargıçlar tarafından haksız bulundu. İkinci bir davada kardeşiyle karşı karşıya gelince, olayı dostça çözmeyi öneren İşler ve Günler (Frga Kai Hemerai) adlı şiirini yazdı.
Çiftçilik işleri üstüne ahlâkçı bir şiir olan (çalışmak insanlığın büyük yasasıdır; çalışan kişi dürüstçe yaşar ve benzerlerine karşı adil davranır) bu şiir, günlük çalışması hep zahmetli olan bir köylünün köklü kötümserliğiyle doludur; buna karşılık Eskiçağ'ın tarım teknikleri ve inançları bakımından çok değerli bir belgedir.
Tanrıların soyağacını ve dünyanın kuruluşunu anlatan Theogonia (Babil, Hitit ve Suriye evrenbilimlerinin izlerine rastlanır) ve Aspis Herakleus (Herakles'in Kalkanı) adlı şiirin ilk 54 dizesini de Hesiodos'un yazdığı ileri sürülmekte, ama bu görüşe bazı uzmanlar karşı çıkmaktadırlar.