Jura Dağları
Fransa ile İsviçre arasında sınır oluşturan Jura Dağları 360 km uzunluğunda ve 19-29 km genişliğindedir. İsviçre’nin batı ve kuzeybatısında, Cenevre ile Schaffhausen arasındaki alanı kapsar. Dağlar batıda Fransa’nın bereketli topraklarına doğru hafif bir eğimle alçalan bir yaylaya dönüşür. Sık ormanlarla kaplı demek olan “Jura” sözcüğü Galya dilinden kaynaklanır.
Jura Dağları’nın doğusu birbirinden vadiler ve geniş havzalarla ayrılmış yüksek dağlardan oluşur. Bunların en yükseği deniz düzeyinden 1.718 metre yükseklikteki Cret de la Neige’ dir.
Jura Dağları, Avrupa’nın kuzeybatısı ile İtalya arasındaki ana ticaret yolunu keser. Yalnızca üç yerde geçit veren bu bölgede yolculuk güçlükle yapılır. Jura ve Voj dağlarını ayıran tepelerin arasındaki Belfort Geçidi, Fransa’nın kapısı olarak bilinir. Fransa ile Orta Avrupa’yı bağlayan karayolu bu geçitten geçer. Sınırın her iki yanındaki halk Fransızca konuşur; yaşam biçimleri birbirine çok benzer. Aralarındaki tek fark, ayrı ülkelerin yurttaşı olmalarıdır.
Dağlarda yer yer çiçeklerle kaplı çayırlar uzanır. Bunlar ilkbaharda ve yağmurlu yaz mevsimi boyunca yemyeşildir. Dik, kayalık yamaçlara tırmanılarak ulaşılan bu çayırlarda yazın sığırlar otlatılır. Geniş vadilerde yer alan köylerde meyve, sebze ve patates yetiştirilir, peynir yapılır.
Jura Dağları’nda kışlar uzun ve serttir. Buralarda yaşayan insanların çoğu uzun kış günlerini evlerinde masa saatleri, pipolar ve müzik kutuları yaparak geçirir. Dağlardaki yüksek bayırlarda yetişen şimşir oyuncak yapımına çok elverişlidir. Bölge, Avrupa’nın en büyük saatçilik merkezidir. Bazen yılda 20 milyon kadar saat ve binlerce saat yedek parçası üretilir. Kereste kesimi önemli bir uğraştır. Sanayide su enerjisinden giderek daha çok yararlanılmaktadır.
Jura Dağları doğal güzelliklerinden ötürü yüzyıllardır bir çekim merkezi olmuş, çok sayıda turistin ilgisini çekmiştir. Kış aylarında ise modern dağ otelleri kayak yapmak için gelen pek çok kişiyi barındırır.