Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kabil

  • Okunma : 285
Kabil Resim

Afganistan’ın başkenti ve en büyük yerleşim yeridir. Deniz düzeyinden yaklaşık 1.800 metre yüksekte bulunan kent, Pakistan sınırının 160 km kuzeyinde yer alır. Kâbil’in önemi, kuzeyde Hindukuş Dağları’ndaki geçitlere bağlanan yolları ve güneyde Pakistan’a uzanan Hayber Geçidi’ni denetlemesine olanak veren elverişli konumundan gelir. Köklü bir geçmişe dayanan kent aynı zamanda önemli bir ticaret merkezidir.

    Kâbil’in tarihi zamanımızdan 3.000 yıl öncesine kadar uzanır. İS 6. ve 7. yüzyıllarda bölgenin en önemli kenti olan Kâbil’i, 13. yüzyılda Moğol Hükümdarı Cengiz Han ele geçirdi. 1504’te Hint-Türk İmparatorluğu’nun kurucusu Babür, Kâbil’i başkent yaptı.

    Kent, 1738’de İran Hükümdarı Nadir Şah ele geçirinceye kadar Hint-Türk İmparatorluğu’nun egemenliğinde kaldı. 1747’de Ahmed Şah Abdali bölgede ilk bağımsız Afgan Devleti’ni kurdu. Kâbil 19. yüzyılda iki kez İngilizler’in eline geçti.

    Bugün kentin başlıca sanayileri pamuklu, yünlü dokuma, besin ürünleri ve mermer işlemedir. Kâbil’de çok sayıda tarihsel yapı vardır. Babür’ün mezarını barındıran ve onun adını taşıyan bahçeden başka birçok park ve bahçe kenti süsler.

    1979’da SSCB askerleri Afganistan’a girdi. 1988’de çekilmeye başlayan SSCB birlikleri, öngörülenden daha kısa bir zaman içinde kenti boşalttı.

Kabil Resimleri