Kafkas Dağları
SSCB’nin Avrupa’daki topraklarının güneybatısında, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında, uzunluğu 1.200 kilometreyi bulan bir alanı kaplar. Kafkas Dağları’nın en yüksek tepesi olan Elbruz 5.633 metredir. Kafkas Dağları derin vadiler ve akarsularla kesilir. Başlıca ırmaklar Rioni, Kura ve Sulak’tır. Dağların kuzey etekleri tahıl ekimine ve hayvancılığa elverişlidir.
Doğu-batı doğrultusunda uzanan demiryolu, Karadeniz ile Hazar Denizi’nin kıyı bölgelerini birbirine bağlar. Mamison ve Kluhor geçitlerinin yanı sıra dağları yararak kuzey ve güney bölgelerini birbirine bağlayan biri 19. yüzyıldan kalma, iki karayolu vardır.
Dağların batı kesimi meşe, dişbudak, kayın, kestane, çam ve ıhlamur ormanlarıyla kaplıdır. Bölgede pars, ayı, kurt, vaşak, tilki, bizon, dağkeçisi ve geyik gibi hayvanların yanı sıra, yalnızca bu yöreye özgü hayvanlar ve bitkiler de vardır. Ilıman iklimin egemen olduğu Güney Kafkasya bölgesi çay, pamuk ve portakal yetiştirmeye elverişlidir. Kafkas Dağları kömür, demir cevheri, çinko, gümüş ve bakır bakımından zengindir. En önemli yeraltı kaynağı petroldür; Bakû yakınlarında geniş bir petrol yatağı vardır. Gürcistan’da Çiatura’da dünyanın en nitelikli manganezi çıkarılır.