Kalahari Çölü
Afrika’nın güney kesiminde, 260.000 km2’den fazla bir alanı kaplar. Botsvana’nın büyük bir bölümünü içine alır. Güneyde Oranj Irmağı, doğuda Transvaal ve Zimbabve yaylalarıyla çevrilidir. Batıda Namib Çölü’yle birleşerek Atlas Okyanusu kıyısına uzanır.
Kalahari kumluk olmakla birlikte tam anlamıyla bir çöl değildir. Ağaç, bodur çalı ve uzun otlardan oluşan yaygın bir bitki örtüsüne sahiptir. Bölgede yaşayan başlıca hayvanlar zürafa, zebra, antilop ve fildir. Yağışlar düzensiz, gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok yüksektir. Kalahari’de yaşayan canlılar kurak dönemlerde su gereksinimlerini yumrulu bitkilerle karşılarlar.
Kalahari’de nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan Bantu, Buşman (San) ve Hotanto (Koikoi) toplulukları küçük köylerde ya da göçebe olarak yaşarlar; koyun, keçi, sığır besleyerek ya da avcılık ve toplayıcılıkla geçinirler. Ayrıca yörede çiftçilikle geçinen, az sayıda Avrupalı yaşar. Büyük yerleşim bölgeleri arasında düzenli bir ulaşım ağı bulunmakla birlikte yollar kesintili ve yetersizdir