Kalsiyum
Kalsiyum, oldukça yumuşak, gümüş beyazı renginde bir metaldir, ama havayla temas ettiğinde hemen kararır. Kimyasal simgesi Ca, atom numarası 20, atom ağırlığı 40,08’dir. Yerkabuğunda, atmosferde ve okyanuslarda en bol bulunan beşinci elementtir; ama, başka elementlerle kolayca birleşebildiği için doğada hiçbir zaman serbest halde bulunmaz.
Kalsiyum doğada en çok kalsiyum karbonat ve kalsiyum sülfat bileşikleri halinde bulunur. Mermer, tebeşir, kireçtaşı, deniz hayvanlarının kabukları ve mercanlar kalsiyum karbonattan; jips (alçıtaşı), anhidrit ve albatr (kaymaktaşı ya da sumermeri) ise kalsiyum sülfattan oluşur. Kireçtaşı ve tebeşir, kireç ve çimento yapımında kullanılır. Kalsiyum sülfat jipste kristaller biçiminde bulunur; jips ısıtıldığında alçıya dönüşür. Alçı ıslak haldeyken kolayca biçimlendirilebilir, kuruyunca da katılaşıp sertleşir; alçıdan çeşitli ev ve süs eşyaları yapılır, ayrıca kırık kemiklerin sarılarak kaynayana kadar sabit tutulmalarında yararlanılır. Doğadaki flüorit minerali kalsiyum flüorürden oluşur ve pek çok flüorlu ilacın yapımında kullanılır.
Yağmur suları ya da yeraltı ve yerüstü suları, bazı kayaçlardaki kalsiyum tuzlarını eritebilir; kalsiyum tuzları içeren sulara sert su denir. Sert su sabunu köpürtmez ve kapların ya da boruların içinde sert bir katmanın oluşmasına yol açar.
Bitki ve hayvanların sağlıklı olarak gelişebilmeleri için kalsiyuma gereksinimleri vardır. Kemiklerin sert bölümleri büyük ölçüde kalsiyum fosfattan oluşur. Kalsiyum kanın pıhtılaşmasında, kasların kasılmasında ve sinir sisteminde uyarıların taşınmasında rol oynar. Vücut için gerekli olan kalsiyum, süt, meyve, sebze ve sudan sağlanır.
Soğuk suya kalsiyum parçaları atılırsa, hemen hidrojen kabarcıklarının çıktığı görülür. Kalsiyum, oksijen içinde parlak bir alevle yanar. Bir kalsiyum tuzu örneği mavi ya da yeşil renkli bir gaz alevine tutulacak olursa alev tuğla kırmızısı bir renk alır.