Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kamerun

  • Okunma : 326
Kamerun Resim

Afrika’nın batısında yer alan bir ülkedir. Gine Körfezinde yaklaşık 325 kilometrelik dar bir kıyısı vardır. Kuzeybatı sınırı boyunca sarp sıradağlar uzanır. Kuzeyinde Çad Gölü vardır. Sıradağlardaki bir geçitten batıya, Nijerya içlerine doğru akan Benue Irmağı orada Nijer Irmağı ile birleşir. Öbür önemli ırmağı Sanaga ise Atlas Okyanusu’na dökülür. Denize doğru uzanan sıradağların sonunda etkin bir yanardağ olan Kamerun Dağı yükselir; 4.070 metrelik doruğuyla Batı Afrika’nın en yüksek dağıdır. Kamerun Dağı’nın batı yamaçları dünyada en çok yağış alan yerlerden biridir.

    Kamerun bütünüyle tropik bölgede yer aldığından çok sıcak bir iklimi vardır. Yıllık ortalama sıcaklık 21°C ile 28°C arasında değişir. Kıyı şeridi dışında ülke bir yayla görünümündedir.

    Kamerun'daki yağmur ormanlarında goril, şempanze, mandril ve duiker adı verilen antiloplar yaşar. Zengin bir bitki örtüsüyle kaplı ormanlarda fil ve babunlar vardır. En kuzeyde ise az sayıda zürafa, kara gergedan ve boğa antilopuna rastlanır. Kamerun’da ayrıca zehirli yılanlar ve dev kurbağalar görülür. Ülkenin kuzeyi dışında kalan bölgelerde çeçe sineği sığır yetiştiriciliğini büyük ölçüde engellemektedir.

    Kamerun’da Bantu dilleri konuşan 100’den fazla değişik insan grubu yaşar. Güneydeki ormanlarda Pigmeler bulunmaktadır.

    Başlıca tarım ürünleri darı, mısır ve tatlıpatates olan Kamerun’daki büyük çiftliklerde muz, kauçuk, palmiye yağı, kakao, kahve ve pamuk üretilir. Boksit ülkenin en önemli maden kaynağıdır. Ülke ekonomisinde tarım kadar önemli olmayan sanayi, daha çok petrol, kereste ve kauçuk gibi hammaddelerin işlenmesine dayalıdır. Bundan başka kâğıt, taşıt lastiği ve yapay gübre fabrikaları vardır. Edea yakınlarında hidroelektrik santrallar ve alüminyum işleme tesisleri bulunmaktadır. Kamerun’un başkenti Yaunde’dir, ama ülkenin en kalabalık kenti Kamerun Irmağı üzerindeki başlıca liman olan 852.700 (1985) nüfuslu Duala’dır.

    15. yüzyıl sonlarında Kamerun’a gelen ilk Avrupalılar Portekizliler'di. Şeker plantasyonları kuran Portekizliler köle ticaretine başladılar. 1884’te Alman sömürgesi olan Kamerun, I. Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere ve Fransa arasında paylaşıldı. 1961’de iki bölgeli bağımsız bir federal cumhuriyet oldu. 1972’de ise federal yönetime son verildi ve ülke merkezi bir yönetim altında birleştirildi.

Kamerun Resimleri