Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kanton

  • Okunma : 330
Kanton Resim

Çin’in güneydoğusundaki Kvangtung yönetim bölgesinin merkezi olan ve Guangzhou olarak da bilinen Kanton, aynı zamanda ülkenin güneyindeki en önemli ticaret merkezidir. Sikyang Irmağı’nın deltasında yer alır. Coğrafi konumu ve Hong Kong’dan Çin içlerine giden yol üzerinde yer alması, yaklaşık 2.000 yıl boyunca Kanton’un canlı bir ticaret ve alışveriş merkezi olmasını sağlamıştır.

    Kanton yan yana gelmiş apayrı iki kent izlenimi verir. Eski kentin dolambaçlı, dar sokaklarında ipekli kumaşların, mine, fildişi ve lake eşyalarla, yeşimden heykelciklerin satıldığı basık tavanlı, loş dükkânlar sıralanır. Kentin modern bölümündeyse batı kentlerindeki gibi gösterişli yapılar, iş hanları ve oteller yükselir. Kentte ayrıca parklar, kütüphaneler, çeşitli okul ve üniversiteler, kiliseler ve 500’ün üstünde tapmak vardır. Kentin içinden geçen ırmakta kürekle hareket ettirilen düz dipli sampanlar, buharlı tekneler ve mavnalar işler. Sampanlar genellikle barınak olarak da kullanılır. Kentin kalabalık caddelerini otobüsler, üç tekerlekli pedallı araçlar ve bisikletler doldurur.

    Araplar’ın 8. yüzyıldan beri Kanton’la düzenli ticaretleri vardı. İlk Avrupalılar ise 1517’de gelen Portekizliler oldu. Onları çay, ipek, afyon ve şifalı bitkiler almak amacıyla gelen HollandalIlar, İspanyollar, İngilizler, ABD ’liler ve başkaları izledi. Önceleri yabancı tüccarlar ırmak kıyısında, yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğindeki mağazalarda ticaret yapar, aynı yerin arkasını da ev olarak kullanırlardı. Bulundukları yerden ayrılmalarına izin verilmezdi. 19. yüzyıldaki Afyon Savaşı sonunda İngiltere ile Çin arasında imzalanan bir dizi antlaşmayla Kanton ve öbür Çin limanları yabancılara açıldı. 20. yüzyıl başlarında, Kantonlu Sun Yat-sen'in önderliğindeki ayaklanmanın sonucunda, 1911’de Mançu hanedanının egemenliği yıkıldı.'Mao Çe-Tung ilk devrimci çalışmaları Kanton’da başlattı. Çan Kay-Şek kentte 1927’de baş gösteren bir işçi ayaklanmasını acımasızca bastırdı.

    1931’de Japonlar’ın M ançurya’yı işgal etmesiyle başlayan Çin-Japon Savaşı sırasında yoğun biçimde bombalanan Kanton, 1938’de Japonlar’ın eline geçti. Çin Halk Cumhuriyetin in kurulmasından sonra giderek gelişti. 1980’lerde Çin’in yabancı ülkelerle ilişkilerinin artması Kanton’un yararına oldu. Hong Kong’a yakınlığı ve ticari geçmişi, kenti batıya açık önemli ticaret merkezlerinden biri durumuna getirmiştir. Çin’in altıncı büyük kenti olan Kanton’un nüfusu 3.290.000’dir (1986).

Kanton Resimleri