Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Karıncayiyen

  • Okunma : 345
Karıncayiyen Resim

Başka bir gezegenden gelmiş yaratık izlenimi veren karıncayiyenler gerçekte Yenidünya’ya özgü memeli hayvanlardır. Adlarının çağrıştırdığı gibi karınca ve termitlerle beslenirler. Başları uzun, burunları hortum biçimindedir. Dişleri yoktur. Karınca ve termit yuvalarını dağıtmaya yarayan ön bacakları çok güçlü, bu bacaklarındaki pençeler kalın ve kıvrık tırnaklıdır. Dağılan yuvadan dışarı uğrayan böcekleri son derece hızlı hareket ettirdiği uzun ve yapışkan dilini kullanarak yakalar. Karıncayiyenler Orta ve Güney Amerika’nın bataklık ve ormanlık bölgelerinde bulunur. Üç türünden en irisi olan dev karıncayiyenin (Myrmecophaga tridactyla) gövde uzunluğu 1 metre dolayındadır. Ama burnunun ucundan kabarık tüylü kuyruğunun ucuna olan uzunluğu 2 metreye yaklaşır. Yerde yaşayan ve geceleri avlanmaya çıkan bu tür zorda kaldığında güçlü ön bacaklarıyla kendini savunur.

    Ağaçlarda yaşayan tamandua ya da küçük karıncayiyen (Tamandua tetradactyla), dev karıncayiyenin yaklaşık yarı uzunluğundadır. Sarılıcı kuyruğu ağaçlara tırmanmasında yardımcı olur. Yalnız gündüzleri avlanır ve ağaçlarda yuvalanmış karıncalarla beslenir.

    Küçük karıncayiyen gibi ağaçlarda yaşayan iki parmaklı karıncayiyen (Cyclops didactylus) bu grubun en küçük üyesidir. Cüce karıncayiyen ve ipek tüylü karıncayiyen de denen bu hayvanlar sincap iriliğinde ve parlak, yumuşak tüylüdür.

    Yumurtlayarak üreyen ender memelilerden olan ekidneler ayrı bir hayvan grubunda yer almakla birlikte karıncayla beslenmeleri ve dikenli postları nedeniyle dikenli karıncayiyen adıyla da tanınır.

Karıncayiyen Resimleri