Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Katar

  • Okunma : 301
Katar Resim

Katar, Basra Körfezi’nin batı kıyısında, 200 km uzunluğundaki bir yarımada üzerinde yer alan bağımsız bir Arap devletidir. Güneyinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, batısında Bahreyn vardır.

    1940’lara kadar Katarlılar’ın başlıca geçim kaynakları inci avcılığı, balıkçılık ve deve yetiştiriciliğiydi. Petrol yataklarının bulunmasından sonra Katar dünyanın en zengin ülkelerinden biri durumuna geldi.

    Ülkenin güney bölgesi kum tepeleriyle, öteki bölümler taşlı, kumlu ve çorak topraklarla kaplıdır. Derinlerdeki yeraltı sularını kullanmak için açılan kuyular, sebze ve meyve yetiştirilmesini sağlar.

    Katar’ın iklimi çok sıcaktır; temmuz ve ağustos aylarında öğle saatlerinde sıcaklık 44°C’ye kadar yükselir. Buna karşılık kışın geceler soğuk olur. Katar’da yıllık yağış ortalaması 50-75 milimetredir. Sınırlı olan yabanıl yaşam ceylan, gerbil, tavşan, kirpi ve sakangur gibi hayvanları kapsar. Katar’da 150’den fazla çöl bitkisi türü vardır.

    Nüfusun büyük bölümünü, çoğu petrol sanayisinde çalışan göçmenler oluşturur. Resmi dinin İslam, dilin Arapça olduğu Katar’da ikinci dil İngilizce’dir. Ülkede Bedevi töreleri varlığını sürdürmektedir. Erkekler hâlâ ayak bileklerine kadar inen entari giyerler. Katarlı kadınlarsa siyah peçe takar ve çok seyrek olarak dışarı çıkarlar.

Katar'a İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 11.400 km2.

Nüfus: 420.000 (1988).

Yönetim: Meşruti krallık.

Başkent: Doha.

Doğal Yapı: Ortasında 100 metreye kadar yükselen bir yayla bulunan çöllük bölgedir. Ülkenin kıyıları 560 km uzunluğundadır.

Başlıca Sanayi: Petrol.

Eğitim: Parasızdır ve okuryazarlık oranı yüzde 51'dir.

Katar Resimleri