Kiev
Kiev, SSCB’nin en eski ve en büyük kentlerinden biridir. Dinyeper Irmağı’nın sarp batı kıyısında yer alan kentin önemi daha çok bu büyük suyolundan kaynaklanır.
Ekim Devrimi ve II. Dünya Savaşı (1939-45) sırasında yıkıma uğrayan Kiev, günümüzde kavak ve atkestaneleriyle süslü geniş caddeleri ve Dinyeper Irmağı’na bakan parklarıyla çok güzel bir kenttir. 1.000 yıl önce kurulmuş ilk Rus Devleti’nin merkezi olan kentte Rus-Bizans kilise mimarisinin en yetkin örneklerine rastlanır. 11. yüzyıldan kalan St. Sofya Katedrali’nin çan kulesindeki altın kubbe, bozkırda kilometrelerce uzaktan görülebilir. Kentin güneyindeki Perçerski tepelerinde, kayalara oyulmuş katakomplarda çok sayıda mumyalanmış Rus azizi ve keşişi gömülüdür. B u “Mağaralar Manastırı” Rusya’da Hıristiyanlık’ın ilk merkezlerinden biriydi.
II. Dünya Savaşı sırasında 1941’de Kiev’i işgal eden Alman orduları kentte iki yıl kaldı. Kentin kuzeyinde yer alan Babi Yar’da Naziler’ce öldürülen çoğu Yahudi 100 binin üstünde insanın toplu mezarı bulundu. Ağıtlara ve destanlara konu olan Babi Yar’da bugün öldürülenlerin anısına dikilmiş bir anıt yer almaktadır.
Kiev her zaman önemli bir ticaret kenti ve Ukrayna’nın tahıl, şekerpancarı yetiştirilen verimli topraklarının merkezi olmuştur. Kentte büyük bir elektrik santralı ile motorlu taşıtlar, makine, dokuma, giysi, deri eşya, besin, kimyasal maddeler ve mobilya üreten fabrikalar vardır. Kiev, Dinyeper Irmağı üzerinde işlek bir liman olmasının yanı sıra önemli demiryollarının kesiştiği bir noktadır. Kentte havaalanı da vardır.
Kiev’de birçok üniversite, yüksekokul ve araştırma merkezi bulunur. Kent, ayrıca bir konservatuvarı, birkaç müzesi, opera ve balesi ve açık hava tiyatrolarıyla önemli bir kültür merkezidir.
Kiev SSCB’nin 15 cumhuriyetinden biri olan Ukrayna’nın başkentidir ve nüfusu yaklaşık 2.577.000’dir (1988).