Kılıç Balığı
Kılıç Balığı, adım kılıç gibi uzamış sivri uçlu üstçenesinden alan bir balık türüdür. Görünümü marlinlere benzemekle birlikte üstçene uzantısının enine kesiti yuvarlak değil, oldukça yassıdır. Kılıçbalığı (Xiphias gladius) sıcak ve ılıman bölge denizlerinde geniş bir yayılım gösterir. Uzunluğu 4 metreyi bulduğunda kılıcı yaklaşık 1 metredir.
Kılıçbalığının gövdesi suyu yararak ilerlemesine çok uygun bir biçim almıştır. Kuyruğu ince ama güçlüdür. Göğüs yüzgeçleri başın hemen gerisinde ve oldukça aşağıda yer alır. Karın yüzgeci yoktur. Sırt yüzgeci uzun bir çıkıntı yaparak sivrilir. Sırt ve anüs yüzgeçleri gençlerde birer tane, erişkinlerde ise orta bölümleri gövdeye gömüldüğünden ikişer tanedir.
Kılıçbalığı yüzerken saatte 100 km hıza ulaşabilir. Bu hızı gövde ve yüzgeç hareketlerinden çok güçlü kuyruk darbeleriyle kazanır. Avı zevkli olduğu kadar eti de lezzetlidir. Bilim adamları bu balığın kılıcını genel olarak hızla yüzerken suyu yarmak ve avlanırken küçük balıkları şaşırtmak için kullandığını sanmaktadırlar. Kılıçbalığı bir balık sürüsüne daldığında başını öne ve arkaya doğru sallayarak avlanır. Ayrıca kalamar ve derin deniz balıklarının peşine düşerek 600 metreyi aşan derinliklere inebilir.