Leopold Sedar Senghor
(doğumu 1906). Senegal’in ilk devlet başkanı olan ve bu görevini 1960-80 yılları arasında kesintisiz sürdüren Leopold Sedar Senghor aynı zamanda “Negritude” (Zencilik) adı verilen kültür hareketinin önde gelen temsilcilerinden şair ve deneme yazarıdır.
Senghor Joal’da doğdu. Babası Serer kabilesinden zengin bir Katolik tüccardı. Eğitimine yöredeki misyoner okulunda başladı. Daha sonra Dakar’da gittiği bir lisede ortaöğrenimini tamamladı. 1928’de kazandığı bir bursla Paris’teki ünlü Louis-le-Grand Lisesi’ne giren Senghor, Sorbonne Üniversitesi’nde yükseköğrenim gördü. Bu yıllarda Siyah aydınların başlattığı bir kültür hareketi oluşmaktaydı. Afrika kültürünün zenginliğini ve kendine özgülüğünü savunan ve “Negritude” adı verilen bu harekete iki arkadaşıyla birlikte çıkardığı bir gazete ile katıldı. Bu hareketin edebiyat alanındaki ürünlerini vermeye başladı. 1935’te Fransız eğitim sisteminde en üst dereceden öğretmenliğe hak kazanarak Fransızca öğretmeni oldu. Bu, o güne kadar Siyah bir Afrikalı’nın ulaştığı en yüksek öğretmenlik aşamasıydı.
II. Dünya Savaşı’nın başında askere alman Senghor 1940’ta tutsak düştü. İki yıl kaldığı Nazi kamplarında tutsaklar arasındaki direnişe öncülük etti. Şiirlerinin büyük bir bölümünü de bu yıllarda yazdı. Serbest bırakıldıktan sonra Fransız Direniş Hareketi’ne katılarak Fransa’nın Alman işgalinden kurtulması için savaştı.
Savaştan sonra Fransız Kurucu Meclisi’ne giren Senghor’un bundan sonraki yaşamı Fransa’da ve Senegal’de siyasal mücadelelerle geçti. 1951’de Fransız Ulusal Meclisi’ne seçildi. 1956’dan sonra Afrika’daki sömürgelerin yönetimleriyle ilgili değişikliklere karşı çıkarak Afrika ülkelerinin birliğini savundu. Aynı yıllarda Senegal’in demiryolları merkezi olan Thies’nin belediye başkanlığını yaptı. 1960’ta Senegal bağımsızlığını kazanınca ilk devlet başkanlığına seçildi. 1962’de kendisine karşı başarısız bir darbe girişimi oldu. Senghor 1976’da ülkesinin çok partili düzene geçmesini sağladı. Başkanlığı sırasında ülkesinin ekonomik ve toplumsal yönden ileri bir ülke olması için çalıştı. Sosyalizmi benimsemekle birlikte ülkesinin ve Afrika’nın gerçeklerine uygun bir yönetim biçimi seçti. 1980’de başkanlığı bıraktı.
Senghor, Siyah Afrika kültürünün yeniden değerlendirilmesini savunan Afrikalı aydınlardan biri olarak sanat anlayışını oluşturmuştur. Bu düşünce doğrultusunda 1976’da ilk Siyah Sanatları Dünya Festivali’nin düzenlenmesini sağladı. Edebiyat ve siyasal çalışmalarından ötürü sayısız ödüller, ayrıca birçok üniversiteden onursal doktorluk unvanları alan Senghor 1969’da Fransız Ahlaki ve Siyasal Bilimler Akademisi’ne, 1984’te de Fransız Akademisi’ne seçildi. Senghor bu akademilere seçilen ilk Siyah üyeydi. Şiirlerini Chants d ’ombre (1945; “Gölge Şarkıları”), Hosties noires (1948; “Siyah Kurbanlar”) adlı kitaplarında, denemelerini ise Liberte I (1964; “Özgürlük I”), Liberte II (1971), Liberte III (1977) adlı bir dizi kitapta topladı.