Liege
Liege, Belçika’nın doğusunda, Meuse (Maaş) Irmağı kıyısında önemli bir sanayi kentidir. Flamanca adı Luik’tir. 8. yüzyılda küçük bir liman çevresinde kuruldu. 11. yüzyılın başlarında toprak ve varlık sahibi olan piskopos prensler Liege’i Avrupa’nın en önemli eğitim ve kültür merkezlerinden biri durumuna getirdiler. Bu dönemde kent Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu’na bağlı özerk bir eyalet oldu. Ortaçağ boyunca Liege’de soylular ile loncalar arasında kanlı çarpışmalar sürdü. 15. yüzyılda Felemenk topraklarında hüküm süren Burgonya Dükü Korkusuz Charles, Liege kentini ele geçirmek istedi. Halk kendisine karşı koyunca kiliseler dışında kalan her yeri yakıp yıktı.
Liege 1792’de Fransızlar’ca işgal edilerek Fransa’ya bağlandı. 1815’te Napolyon yenilince kent Belçika’nın öteki bölgeleriyle birlikte Hollanda Krallığı’na kaldı. Belçika’nın 1831’de bağımsızlığı tanındıktan sonra Liege önemli bir sanayi merkezi durumuna geldi. Her iki dünya savaşında da Almanlar tarafından işgal edilen kent, bombardımanlardan büyük zarar gördü.
Günümüzde de önemli bir sanayi ve ticaret merkezi olan Liege’de başlıca sanayi kolları metal eşya, çatal bıçak, cam ve silahtır. Liege’de ayrıca kömür, çinko, bakır, demir, pirinç ve kurşun madenleri vardır. Öteki sanayi ürünleri sabun, kauçuk, elektrikli araçlar, kâğıt ve piyanodur.
Liege başkent Brüksel’i Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Ruhr havzasındaki Köln kentine bağlayan ulaşım yolunun üzerindedir. Kentten geçen bir başka önemli yol da Fransa’dan gelerek kenti Kuzey Denizi’ne bağlayan Meuse Irmağı’dır. Uzunluğu 130 km, genişliği 45 metre olan Albert Kanalı, Liege kentini Schelde Irmağı üzerindeki Anvers kentine bağlar. Liege Batı Avrupa’nın en
önemli ırmak limanlarından biridir. Meuse Irmağı üzerinde büyük mavnalarla yük ve yolcu taşınır.
Nüfusu 200.891’dir (1987).