Marie Tussaud
(1761-1850). Marie Tussaud Londra’da dünyaca ünlü kişilerin balmumu heykellerinin sergilendiği Madame Tussaud Müzesi’nin kurucusudur. Londra’ya yerleşmeden önce yaşamının en hareketli ve verimli yıllarını Paris’te geçiren Marie Tussaud, Fransa'nın Strasbourg kentinde doğdu. Babası Joseph Grosholtz onun doğum undan kısa bir süre önce öldüğü için, İsviçre’nin Bern kentinde doktor olan amcası Philippe Curtius tarafından yetiştirildi. Daha sonra amcasıyla birlikte Paris’e giderek orada am casından balm um undan heykeller yapmayı öğrendi.
Balmumu heykel sanatında kısa sürede yeteneğini kanıtlayan Tussaud, dönemin bazı ünlü kişilerinin heykellerini yaparak genç yaşta ün kazandı. 1780’de Versailles Sarayı’nda Kral XVI. Louis’nin kız kardeşi Elisabeth’ in sanat öğretmeni oldu.
1789’da patlak veren Fransız Devrim i sırasında kral yanlısı olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Amcasının uyarısı üzerine Versailles’ dan ayrılarak Paris’e döndü. Terör Dönemi’nde üç ay hapis yattı. O dönem de giyotinle kesilen kafaların balmumundan modellerini yapmakla görevlendirildi. Bu dönem de modelini yaptığı kesik başlar içinde Kral XVI. Louis’nin, Kraliçe Marie-Antoinette’in ve devrim önderlerinden Maximilien Robespierre, Georges Jacques Danton ve Jean-Paul Marat’ nınki de bulunuyordu. Bu korkunç dönemin ardından 1791’de amcasının ölümü üzerine onun iki balmumu heykel müzesinin başına geçti.
1795’te mühendis François Tussaud’yla evlendi. 1802’de balmumu heykel koleksiyonunu ve iki oğlunu yanına alarak İngiltere’ye gitti. Yaşamının geri kalan bölümünü, kendi müzesini açtığı Londra’da geçirdi. Müze 1884’te Marylebone Yolu’ndaki bugünkü yerine taşındı. Bugün Tussaud’nun torunları tarafından işletilen Madame Tussaud Müzesi, Napolyon’dan Michael Jackson’a kadar çok sayıda ünlü kişinin balmumu heykellerinin sergilendiği, dünyanın en ilginç müzelerinden biridir.