Mary (İngiltere Kraliçeleri)
İngiltere tarihinde aynı adı taşıyan iki kraliçe vardır.
Mary I (1516-1558), Mary Tudor olarak da bilinir. VIII. Henry ile Aragonlu Catherine’nin kızı ve İngiltere’nin ilk kadın hükümdarıydı. Greenwich’te doğdu. İyi bir öğrenim gördü. Erken yaşlarda İspanyolca, İtalyanca ve Fransızca öğrendi.
İlk gençlik dönemi mutsuz geçti. Annesinden boşanan babası VIII. Henry, Anne Boleyn ile evlenince Mary sarayı ve unvanını terk etmek zorunda kaldı. Annesiyle görüşmesine izin verilmedi. Kral VIII. Henry, Anne Boleyn’i öldürttükten sonra kendisini İngiltere Kilisesi’nin başı olarak tanımasını ve annesiyle olan evliliğinin geçersiz olduğunu kabul etmesi koşuluyla Mary’i bağışlayacağını söyledi. Mary de bu isteğe boyun eğmek zorunda kaldı ve yeniden sarayda yaşamaya başladı.
Babası ölünce VI. Edward tahta geçti. O dönemde İngiltere’de güç kazanan Protestanlar Edward’ın ölümünden sonra Jane Grey’i tahta çıkardılar. Ama dokuz gün sonra Mary halkın desteğiyle Grey’i devirerek 1553’te kraliçe oldu.
Koyu bir Katolik olan Mary İngiltere Kilisesi’ni yeniden Roma’ya bağlamak amacıyla Katolik Kilisesi’nin koruyucusu, İspanya tahtının vârisi Felipe ile evlendi. Bunun üzerine İngiltere’deki Protestanlar ayaklandılar. Mary ayaklanmacılara karşı son derece sert ve acımasız davrandı. Aralarında Jane Grey’in de bulunduğu yaklaşık 300 kişi asılarak ya da yakılarak öldürüldü. Mary de tarihe “Kanlı Mary” olarak geçti.
Mary II (1662-1694), İngiltere Kralı II. James’in en büyük kızıydı. Londra’da doğdu. 1677’de Avrupa’da Protestan Kilisesi’nin koruyucusu, Hollandalı Oranje Prensi I. Willem ile evlendi. Katolikler ile Protestanlar arasındaki mücadelede babasına karşı I. Willem’i destekleyen Mary, Şubat 1689’da Londra’da kocasıyla birlikte taç giydi. Alçakgönüllü, çekingen ve halkın sevdiği bir kraliçeydi, ülkenin yönetimini hemen hemen tümüyle kocasına bıraktı. Kendisi de bahçecilik, iç dekorasyon ve çömlekçilikle ilgilendi.