Mercan Balığı
Mercan Balığı, yanlardan oldukça basık, kırmızımsı pembe gövdesiyle Akdeniz’in en güzel balıklan arasındadır. Atlas Okyanusu’nun doğu kıyılarında da bulunan bu balıkların uzun sırt yüzgeci ön bölümünde keskin dikenli, kuyruğu çatallı, burnu küt, çeneleri ve dişleri güçlüdür. Taşlı ve çamurlu diplerde yaşar, küçük balıkların yanı sıra sert kabuklu deniz omurgasızlarını da kolayca parçalayarak yerler.
Mercan balıklarının Türkiye’yi çevreleyen sularda kırma mercan (Pagellus erythrinus), mandagöz mercan (Pagellus bogaraveo) gibi adlarla tanınan birkaç türü yaşar. En irileri 70 cm uzunluğu aşabilmekle birlikte ortalama uzunlukları 20-40 cm dolayındadır. Sırt yüzgeçlerinin ilk iki dikeni çok kısa, ardından gelen üç dikeni belirgin biçimde uzun olan antenli mercanların (Pagrus auriga ve Pagrus caeruleostictus) iri olanları birçok yörede trança adıyla satılan balıklar arasında yer alır. Bu türler bazen 80 santimetreyi aşan uzunluklara erişebilirler. Antenli mercanlara çok benzeyen, ama sırt yüzgecinde uzamış dikenler bulunmayan fangri (Pagrus pagrus) de en iri mercanlar arasında yer alır.
Değerli sofra balıkları arasında sayılan tüm bu balıklar sudan çıkarıldıktan hemen sonra canlı renklerini yitirerek soluklaşırlar.