Mikrodalga
Gamma ışınları, morötesi (ültraviyole) ışınlar, X ışınları, görünür ışık, radyo dalgaları hep birer elektromagnetik ışınım türüdür. Bunları birbirinden ayıran özellik, farklı dalga boyu aralıklarında ışımalarıdır. (Dalga boyu, dalganın birbirini izleyen iki tepe noktası arasındaki uzaklıktır.) İşte mikrodalgalar da, dalga boyu 0,1 ile 100 cm arasında değişen bu tür enerji dalgalandır. Mikrodalgalar, elektromagnetik tayfta kızılötesi (enfraruj) ışınım ile radyo dalgaları arasındaki bölgede yer alır.
Bütün elektromagnetik ışınım biçimleri gibi mikrodalgalar da, uzayda ışık hızıyla yol alır. Mikrodalgalar gözle görülemez, ama uygun verici ve alıcı aygıtların yardımıyla incelenebilir. Tıpkı görünür ışık gibi yansır, kırılır ve kırınıma uğrar. Uzak cisimleri izlemek için kullanılan radar sistemlerinde, mikrodalgaların yansıma özelliğinden yararlanılır. Mikrodalgalar uydularca alınabilir, yükseltilebilir ve alıcılara odaklanabilir; bundan yararlanılarak, canlı televizyon yayınları ve telefon görüşmeleri anında dünyanın her yerine ulaştırılabilir. Bir mikrodalga demeti, bir kablodan çok daha fazla telefon görüşmesini iletebilir. Günümüzde birçok güvenlik sisteminde mikrodalga vericileri ve alıcıları kullanılmaktadır; mikrodalga sinyalinin frekansındaki bir değişiklik, dalgaların, korunan alanda hareketli bir cisime rastlamış olduğunu gösterir.
Mikrodalga fırınları, yiyecekleri normal fınnlardan çok daha çabuk pişirdikleri, daha ekonomik oldukları, dondurulmuş yiyecekleri daha çabuk çözdükleri ve pişmiş yemekleri kısa sürede ısıtabildikleri için giderek yaygınlaşmaktadır. Bu fırınlarda, magnetron denen özel bir aygıt elektrik enerjisini mikrodalgalara dönüştürür ve bu dalgalar fırın boşluğuna gönderilir. Mikrodalgalar, fırın boşluğunu çevreleyen metal çeperlerde (tavan, taban ve yanlarda) yansımaya uğrar ve böylece birbirini çapraz kesen dalgaların oluşturduğu düzgün bir dağılım gerçekleşir. Bu dalgalar, yiyeceğin konulduğu cam, porselen, kâğıt ya da plastik kapların içinden geçer ve katı ya da sıvı haldeki yiyecek tarafından emilir (soğurulur). Mikrodalgalar, yiyecek maddelerine derinlemesine işleyerek moleküllerinin titreşmesine neden olur, bu da ısıya yol açar. Bu ısı, yiyeceğin iç kesimlerine iletim yoluyla aktarılır. Sonuçta yiyeceğin içi ve dışı kısa sürede ısınır.