Molière
(1622-1673). Asıl adı Jean-Baptiste Poquelin olan Fransız oyun yazarı Molière, döneminin töre ve kurumlarını alaya alan oyunlarıyla Fransa’nın en önemli komedi yazarı sayılmakta ve oyunları günümüzde de sahnelenmektedir.
Paris’te dünyaya gelen Molière, sarayın döşemecisi olan bir mobilyacının oğluydu. Soyluların çocuklarının gittiği Clermont Koleji’nde öğrenim gördükten sonra oyunculuğa ilgi duyarak bir tiyatro topluluğu kurdu. O dönemde oyunculara iyi gözle bakılmamasına karşın, kendi yazdığı, oyunculuğunu ve yöneticiliğini üstlendiği bir oyunla genç Kral XIV. Louis’nin ilgisini çekti.
Oyunlarında 17. yüzyıl Fransız toplumundaki züppe ve yapmacık davranışlı soyluları, ikiyüzlü dindarları, budalaları, yükselme hırsı duyan orta sınıftan kişileri ele alan Molière, gülünç durumlar yaratırken aslında ciddi konulara parmak basıyordu. İlk başyapıtı sayılan Kadınlar Mektebi (l’Ecole des femmes; 1662) dönemin ahlak anlayışına karşı çıktığı için yıldırımları üstüne çekerken, sözde dindarlığı yeren, Tartuffe ( Tartuffe, ou Vimposteur\ 1664) büsbütün tepki uyandırdı. Toplumun değerlerini tümüyle hiçe saydığı için sonunda cehenneme gönderilen bir soyluyu ele alarak izleyicilerin bu değerleri sorgulamasını amaçlayan Don Juan (Dom Juan ou le festin de Pierre; 1665), hastalıktan çok korkan bir adamı konu alarak doktorlarla ve tıp mesleğiyle alay eden Hastalık Hastası (le Malade imaginaire; 1673) ve hastalık derecesinde tutumlu bir adamı anlatan Cimri (l' Avare; 1668) gibi birçok oyunu ülkemizde de sahnelenmiş olan Molière, derin gözlemciliğiyle yarattığı inandırıcı oyun kişilerini gerçekçi bir ortamda sergileyerek evrensel nitelikte yapıtlar bırakmıştır.
Molière Hastalık Hastası adlı oyununun üçüncü gecesinde sahnede fenalık geçirmiş ve evine götürüldükten sonra ölmüştür.