Normandiya
Normandiya, Fransa’nın kuzeyinde bir bölgedir. Manche, Calvados, Seine-Maritime, Eure ve Orne illerini kapsar. İÖ 56’da, Jül Sezar zamanında Roma egemenliğine giren bu bölge bir Roma eyaleti oldu. Bölge halkı 3. yüzyılda Hıristiyanlık’ı benimsedi. 8. yüzyıldan sonra kuzeyden gelen Vikingler’in saldırılarına uğradı. Bu topraklara yerleşen Vikingler zamanla Normanlar olarak anılmaya başladı ve yaşadıkları bölgeye Normandiya dendi. Fransız dilini ve geleneklerini benimseyen Normanlar, Fransa Krallığı’ndan bağımsız Normandiya Düklüğü’nü kurdular. 1066’da Normandiya dükü Guillaume, I. William adıyla İngiltere tahtına çıkmayı başardı. Ne var ki, Normandiya İngiltere ile Fransa arasında uzun yıllar anlaşmazlık konusu oldu. 1259’da imzalanan Paris Antlaşması ile İngilizler Normandiya üzerinde hak iddia etmekten vaz geçtiler. İngiltere Yüz Yıl Savaşlarında Normandiya’yı yeniden ele geçirdiyse de, sonunda, 1450’de Normandiya Fransa’nın egemenliği altına girdi.
Normandiyalılar genellikle verimli tarlalarında tahıl ve meyve, özellikle elma üreten, büyükbaş hayvan ve at yetiştiren çiftçilerdir. Calvados’un kıyı ovasında aynı adı taşıyan bir alkollü içkinin yanı sıra, ünlü kamamber peyniri üretilir. Kıyı boyunca, Trouville ve Deauville gibi birçok balıkçı köyü ve dinlence yeri vardır. Caen yakınlarından demir çıkarılır. Rouen’de ve birkaç başka kentte pamuklu, yünlü ve keten dokuma fabrikalarından başka gemi yapım sanayisi önemlidir.
Normandiya’nın başlıca kentleri Sen Irmağı kıyısındaki Rouen, Orne Irmağı kıyısında önemli bir liman olan Caen ile Cherbourg ve Le Havre limanlarıdır. Normandiya kentlerinin özelliği, çevrelerindeki kırsal bölgelerden gelen çiftçilerin ürünlerini sattıkları hareketli birer pazar merkezi olmalarıdır.
Orne Irmağı’nın ağzı ile St. Vaast arasındaki Normandiya kıyıları, Müttefik ordularının II. Dünya Savaşı’nda, Avrupa’yı Hitler’in egemenliğinden kurtarmak amacıyla 1944’te çıkarma yaptıkları yerdir. Bu savaşta Caen, Lisieux, Falaise ve birçok başka Normandiya kenti büyük zarar görmüştür.