Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Philippos II

  • Okunma : 374

(İÖ 382-336). Makedonya Kralı II. Philippos tüm Yunanistan’ı egemenliği altına alarak oğlu Büyük İskender’in imparatorluğunun temellerini attı. Gençliğinde bir süre rehin kaldığı Thebai’de, ünlü komutan Epaminondas’tan önemli savaş taktikleri öğrendi. Makedonya tahtına Philippos’tan önce ağabeyi Perdikkas çıktıysa da, onun İÖ 359’da dağlı kabilelerin ayaklanması sırasında öldürülmesi üzerine Philippos kral oldu. Zaman yitirmeden bir Makedonya ordusu kurmaya girişti. Dağlı kabileleri yenerek Makedonya’nın sınırlarını genişletti. Kentler arası anlaşmazlıklardan yararlanarak Yunanistan’da egemenlik kurmak için çalıştı.

    İÖ 358’de altın madenlerine geçit sağlayan Amphipolis’i Atinalılar’dan aldı ve daha sonra bu bölgede Filippoi kentini kurdu. İki kent daha ele geçiren Philippos, Amphipolis’i Atina’ya geri vereceğine söz vererek Yunanlılar’ı yatıştırabildi. İÖ 352'de aniden harekete geçip Tesalya ve Manisa’yı işgal etti. İÖ 347’de ise Olynthos’u ele geçirdi. Sonraki yıl Thebai ile ittifak kurarak, kutsal Delfi kentini işgal etmiş olan Phokisliler’i bozguna uğrattı.

    Philippos, Yunan kültürünü çok iyi özümlemiş, yetenekli bir devlet adamıydı. Büyük rüşvet ve vaatlerle Atina’nın direnişini önledi ve Yunanistan üzerinde egemenlik kurdu. İÖ 346’da Delfi’de Pythia Spor Yarışmaları’nı düzenlemekle, kendisini işgalci değil, gerçek bir Yunanlı saydığını gösterdi. Atinalı Demosthenes, Philippos’u Yunan kent devletlerini birbirine düşürmeyi amaçlamakla suçluyordu. Oysa, Philippos’u Yunan kent devletleri arasındaki kavgalara son verecek ve Persler’e karşı yapılacak seferde onları zafere ulaştıracak güçlü bir önder olarak görenler de vardı.

    Daha sonraki yıllarda Philippos egemenliğini kuzeye doğru yaymaya çalıştı. Tüm Yunanlıların başkomutanı olarak kabul edildi, ama planlarını tamamlayamadan öldürüldü. Karısı Olympias’tan olan oğlu Büyük İskender tahta çıktı.

    1977-78’de Yunanistan’ın kuzeyinde kazılar yapan arkeologlar üç kral mezarı ortaya çıkardılar. Bunlardan birinde buldukları yarı yarıya yanmış cesedin II. Philippos’a ait olduğu sanılmaktadır.