Pisa
Eğik kulesiyle ünlü Pisa kenti İtalya’nın orta kesiminde, Arno Irmağı kıyısındadır. Akdeniz kıyısından 11 km uzaklıkta, bataklık bir ovanın ortasında yer alır. Ortaçağda zengin bir kent devleti ve liman olan Pisa, Cenova’nın en büyük rakibiydi. Filosu 1284’te Cenevizliler’ce yakıldı. Giderek Arno Irmağı doldu ve Pisa önemini biraz güneyindeki Livorno’ya kaptırdı.
Pisa surlarla çevrili bir kenttir. Kuzeybatı köşesinde, kentin zengin ve gücünün doruğunda olduğu günlerde yapılmış katedral, vaftizhane ve eğik çan kulesi yer alır. Katedral, siyah ve beyaz mermerden görkemli bir yapıdır. 1564’te Pisa’da doğan bilim adamı Galileo Galilei, Pisa Katedrali’nin tavanında asılı bir lambanın sallanışını izledikten yıllar sonra, bu gözleminden kalkarak, zaman ölçümünde sarkaçtan yararlanılabileceğini saptamıştır. Kubbeli, sekizgen planlı vaftizhanede ise 13. yüzyıldan beri vaftiz törenleri düzenlenir. Gotik üsluptaki manastırlar eski mezarlığı çevreler. 1203’te Kudüs’ten bu mezarlığa 53 gemiyle toprak taşınmıştır.
Katedralin yanında, eğik kule olarak bilinen çan kulesi vardır. Yapımına 1174’te başlanan bu kule, temelinin çürük olması nedeniyle 1350’de tamamlanabildi. Beyaz mermerden, 56 metre yükseklikte olması tasarlanmıştı. Yana doğru yatmaya başlayınca, eğik biçimde bitirildi. Günümüzde düşey doğrudan 5,2 metre yana yatık olan Pisa Kulesi turistler için büyük bir ilgi odağıdır. Hâlâ yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna inanılmakta ve kurtarılması için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.
Pisa ayrıca önemli bir demiryolu kavşağıdır. Ekonomisi hafif sanayiye dayanır.
Nüfusu yaklaşık 103.527’dir (1988).