Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Pisagor ya da Pythagoras

  • Okunma : 354
Pisagor ya da Pythagoras Resim

Pisagor ya da Pythagoras (İÖ yaklaşık 580-500), Eski Yunan’ın büyük filozof ve matematikçilerinden biriydi. Geometri ve müzik alanlarında adı çok geçen Pisagor, insan ruhuna ilişkin düşünceleriyle de anımsanır. Pisagor, Ege Denizi’ndeki Samos (Sisam) Adası’nda doğdu. İÖ 532 dolaylarında Samos Tiranı Polykrates’in acımasız yönetiminden kaçtı. Kendi koyduğu kuralları, din ve felsefeye ilişkin düşüncelerini benimsemiş olan 300 kişilik bir grupla (bunlara Pisagorcular deniyordu) Güney İtalya’daki Kroton (bugün Crotone) kentine yerleşti.

    Bilindiği kadarıyla Kroton halkı Pisagorcular’a karşı ayaklandı ve onların toplandıkları binayı ateşe verdi. Pisagor bunun üzerine Metapontion’a sığındı ve İÖ 6. yüzyılın sonlarından ölümüne kadar burada yaşadı. Pisagorcu okul varlığını İÖ 4. yüzyıla kadar sürdürdü.

    Pisagor’un adı geometride sık geçer. Pisagor teoremine göre dik açılı bir üçgenin hipotenüsünün (uzun kenarının) karesi, karşısındaki iki kenarın karelerinin toplamına eşittir. Ama teoremi Pisagor’un kendisinin değil, onun öğretilerini geliştiren öğrencilerinin bulduğu sanılmaktadır.

    Pisagor’un öğretisi ve birçok düşüncesi bilinmekle birlikte yazdıklarının hiçbiri günümüze ulaşmamıştır. Pisagor, ölenlerin ruhlarının yeryüzüne sadece yeni insanlar olarak değil, hayvanlar olarak da geri dönebileceğini ileri sürmüştü. Ayrıca sebzelerden fasulyenin de ruhu olduğuna inanıyordu ve öğrencilerine fasulye yemeyi yasaklamıştı. Düşmanları Pisagor’un fasulyeyi hazımsızlığa neden olduğu için sevmediğini ve midesini korumak için bu kuralı koyduğunu ileri sürmüşlerdir.

    Pisagor, Dünya’nın merkezdeki bir ateşin çevresinde dönen bir küre olduğunu söyleyen ilk bilim adamlarından biridir. O dönemde öbür filozofların çoğu Dünya’nın düz olduğunu ileri sürüyordu. Dünyanın dönerken müzik sesi çıkardığını da söyleyen Pisagor, evrenin işleyişinin sayılara ve sayıların arasındaki ilişkiye bağlı olduğunu ileri sürdü. Bu düşüncesini müziğe başarıyla uyguladı ve titreşen bir telin çıkardığı notaların telin uzunluğu ile kesin bir matematiksel ilişki içinde olduğunu gösterdi.

Pisagor ya da Pythagoras Resimleri