Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Porsuk Ağacı

  • Okunma : 284
Porsuk Ağacı Resim

Bütün kuzey yarıküreye yayılmış olan porsuk ağaçları çok uzun ömürlü ağaç, ağaççık ya da çalılardır. Bazılarının 1.000 yaşında olduğu sanılan bu iğneyapraklı bitkilerin porsukgiller (Taxaceae) familyasının Taxus cinsini oluşturan sekiz türü vardır. Bu türler ilginç kozalaklarından ötürü çam ve köknar gibi öbür iğneyapraklılardan kolayca ayırt edilir. Porsukağaçlarının kozalakları, çanağı
andıran küçük ve etli meyveler halindedir. Olgunlaştığında parlak kırmızı bir renk alan meyvelerin içinde tek bir sert tohum bulunur. Koyu yeşil yassı yaprakları gibi tohumları da zehirli bileşikler içerir. Tohumlar inek ve koyunlarda zehirlenme ve ölümlere yol açmakla birlikte, kuşlar için iyi bir besin kaynağıdır.

    Bazı ayrıksı örneklerine rastlanırsa da, porsuk ağaçları genellikle 25 metreye kadar uzayabilen ağaççık boyutunda bitkilerdir. Örneğin, Avrupa, Asya ve ülkemizde yaygın olan adi porsuk ağacı (Taxus baccata) 10-30 metre arasında boylanır. Öbür porsuk ağaçları gibi bu türün de pek çok süs çeşidi geliştirilmiştir. Japonya porsukağacının (Taxus cuspidata) hem 15 metre uzunluğunda çalımsı, hem de kaya bahçelerinde yetiştirilen birkaç santimetre uzunluğunda minik çeşitleri vardır. ABD’de yaygın olarak yetişen Pasifik porsukağacının (Taxus brevifolia) dallarından eskiden Yerliler ok yapardı.

Porsuk Ağacı Resimleri