Rıza Tevfik Bölükbaşı
Rıza Tevfik Bölükbaşı, Türk şairi ve yazarı (Edirne 1869-İstanbul 1949). Kaymakam Hoca MehmetTevfik Efendi'nin oğlu olan Rıza Tevfik Bölükbaşı (Feylesof Rıza Tevfik de denir), öğrenci olaylarına karıştığı için Mülkiye'den çıkarılınca (1890), tıp öğrenimi gördü ve Karantina İdaresi hekimliğine getirildi. Meşrutiyet'te Edirne milletvekili seçildi; ama İttihatçılarla çatışarak Hürriyet ve İtilaf Fırkası'na geçti. Mütareke'de Maarif nazırlığında, Şûrayı Devlet başkanlığında bulundu, Osmanlı delegesi olarak Sevr Antlaşması'nı imzaladı (1920). Kurtuluş Savaşı'na karşı tutumu yüzünden Darülfünundaki felsefe müderrisliğinden öğrencilerin gösterisi üstüne ayrılmak zorunda kaldı (1921). Kurtuluş Savaşı kazanılınca yurt dışına kaçıp, adı "Yüzellilikler" listesine alındı. Çıkarılan aftan yararlanarak yurda döndü (1943).
"Feylesof" adıyla ün salmış olmasına karşın, Rıza Tevfik, bir düşünce sisteminin kurucusu ya da geliştiricisi olmaktan çok, felsefenin yaygınlaşması yolundaki çabalarıyla tanınmıştır. Aruzla yazdığı Edebiyat-ı Cedide etkisindeki şiirlerini, Meşrutiyet'ten sonra heceyle yazılmış, halk şiiri geleneğine bağlı koşma ve nefesler izlemiştir.
Başlıca yapıtları: Abdülhak Hamid ve Mülahazat-ı Felsefiyyesi (1918), Estetik (1920), Mufassal Kamus-ı Felsefe (2 cilt, 1914-1919), Serab-ı Ömrüm (şiirler, Lefkoşe, 1934: İstanbul,1949), Tevfik Fikret (1945).