Rudyard Kipling
Rudyard Kipling, İngiliz yazarı (Bombay 1865-Londra 1936). Altı yaşındayken sömürgelerde yaşayan İngiliz ailelerinin geleneğine göre, İngiltere'ye gönderilen Rudyard Kipling (tam adı Rudyard loseph Kipling'dir), sağlam bir öğrenim gördü ve 1882'de Hindistan'a dönerek, bir yandan gazetecilik yaparken, bir yandan da şiirler ve öyküler (özellikle Plain Tales From the Hills [Tepelerden Yalın Öyküler, 1887]) yayınladı. 1890'da İngiltere'ye yerleşip, bir yandan yazarlığı sürdürdü, bir yandan da, İngiliz yurtseverliğini sağlam bir taban üstüne oturtmaya yaranacağını düşündüğü bir imparatorluk gizemi kurmaya çalıştı. Özellikle Cengel Kitabı (The Jungle Book, iki kitap; 1894-1895) adlı ünlü yapıtlarıyla egzotik romanın temellerini atarken, kuşağının nihilist ya da yergici eğilimlerine de şiddetle tepki gösterdi: Büyük Victoria döneminin mirasçısı olarak o dönemin anlayış ve uygarlığını, yaşadığı dönemin siyasal ve toplumsal dönüşümleri arasında sürdürmek istiyordu (bu açıdan Kipling hiçbir zaman, özellikle siyasal bir rol oynamamış, ama İngiliz Commonwealthü'nü nitelendiren manevi bütünlüğün oluşmasına büyük katkıda bulunmuştur) 1907'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.
Öykücü olduğu kadar da bir şair olan Rudyard Kipling, Stalky and Co. (Stalky ve Ortakları, 1890) adlı yapıtında oluşumunu büyük bir başarıyla canlandırdığı insanlık ve uygarlık tipinin sözcülüğünü yapmıştır. Ayrıca büyük bir Hindistan, özellikle de Hindistan doğası hayranıdır: Cengel Kitabı, aynı zamanda hem bir fabl ve öyküler dizisi, hem de olağanüstünün gerçekçilikle birleştiği görkemli bir destandır; başlıca yapıtı Kim'se (1901) Hindistan'ın en güzel betimlendiği kitaplardan biridir.
Öbür yapıtları: Korkusuz Kaptan (Captain Courageous, 1891), Küçük Çocuklar İçin Hikâyeler (Just to Stories for Little Children, 1902), The Five Nations(Beş Ulus, 1903), Actions and Reactions(Etkiler ve Tepkiler, 1909), Revvards and Fairies (Ödüller ve Periler, 1910), Letters of Travel(Gez Mektupları, 1920), LandandSea Tales(Kara ve Deniz Öyküleri, 1923), Limits and Rene-wals (Sonlar ve Başlangıçlar, 1932).
Not: Nobel Edebiyat Ödülünü alan ilk Ingiliz yazarı olan Rudyard Kipling'in, Sir Philip Burrne-Jones tarafından yapılmış portresi. Kipling, "dürüst" İngiliz sömürgeciliğini savunurken bir yandan da Hindistan'a duyduğu hayranlığı sergilediği öyküleri ve şiirleriyle ün salmıştır. (National Portrait Callery, Londra.)