Seul
Seul, Kore Cumhuriyetinin başkenti ve en büyük kentidir. Kore Yarımadasının orta bölümünde, Sarı Deniz’den 60 km içeride, Han Irmağı üzerinde kurulmuştur. Büyük bölümü tepeler ve dağlarla çevrilmiş çanak biçiminde bir havzada yer alan Seul, 1394’te Kore’nin başkenti oldu. Kenti korumak amacıyla çevresine, çok büyük kapıları olan yüksek surlar örüldü. Yi hanedanı döneminde, bazıları günümüzde de kenti süsleyen saraylar yapıldı.
Kent surları zamanla yıkıldıysa da, büyük giriş kapılarından bazıları hâlâ ayaktadır. 1894-95 Çin-Japon Savaşı’nın sonuna kadar kent alanı fazla genişlememişti. Savaşı kazanıp Seul’ü işgal eden Japonlar, kentin güneyinde, güney kapısıyla Han Irmağı arasında bir demiryolu merkezi kurdular. Japonlar’ın yerleştiği bu bölge, kurulan demiryolu atölyeleri, elektrik santralı ve fabrikalarla bir sanayi merkezi oldu. Kore II. Dünya Savaşı sonunda, 1945’te Japon egemenliğinden kurtuldu. 1948’de ülke, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) ve Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) olarak ikiye bölündü.
Haziran 1950’de iki Kore devleti arasında başlayan savaşın üçüncü günü Güney Kore’nin başkenti Seul işgal edildi. Savaşa Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin katılmasıyla kent birkaç kez el değiştirdi ve büyük yıkıma uğradı.
1953’teki ateşkesten sonra kentin yeniden onarımı başladı. Günümüzde gelişmiş bir sanayi merkezi olan kentte, gıda sanayisinin yanı sıra dokuma, lastik, makine ve kimya fabrikaları vardır. Gelişmiş bir basım ve yayım sanayisi de kurulmuştur. Seul Ulusal Üniversitesi’nde ve öbür yükseköğrenim kumrularında çok sayıda öğrenci eğitim görür. Ne var ki, hızlı ekonomik gelişme sonucu Seul dünyanın en büyük nüfus yoğunluğuna sahip kentlerinden biri durumuna gelmiş, kentte ağır trafik sorunları, su ve hava kirliliği baş göstermiştir. 1988 Olimpiyat Oyunları Seul’ de yapılmıştır.
Kentin nüfusu 9.639.110’dur (1985).