Sığırcık
Kentte ya da kent dışında kuşlara dikkat eden hemen herkes bir bayağı sığırcık (Sturnus vulgaris) görmüştür. Sürü halinde yaşayan bu gürültücü kuş türü anayurdu Avrasya’dan yeryüzünün birçok yerine götürülmüş, günümüzde Kuzey Amerika’da yaşayan milyonlarcası 1890-91’de doğaya bırakılan 100 kadar kuştan türemiştir. Bayağı sığırcık ilk bakışta siyah tüylü bir kuş olarak görülür. Ama parlak gün ışığında tüyleri mavi, yeşil ve mor renklerde parıldar. Uzunluğu yaklaşık 20 cm, bacakları sarımsı kahverengidir. Çıtırtılardan hırıltılara, şakımadan ıslıklara kadar değişen çok çeşitli sesler çıkarır. Öbür kuşların ötüşlerini, bazı hayvanların bağırtılarını taklit edebilirler. Gece olduğunda
nemli ve bataklık yerlerdeki sazlara, ağaçlara ya da çatılara toplu halde tünerler.
Sığırcıklar bahçelere gelen birçok kuştan iri olduklarından onları kaçırıp besinleri kendi aralarında paylaşırlar. Toprağı gagalarıyla eşeleyerek çıkardıkları telkurdu gibi zararlı böcekleri yemeleri nedeniyle yararlı, tohum ve meyvelerle de beslenmeleri nedeniyle zararlıdırlar.
Sığırcıklar genellikle ağaç kovuklarına yuva yapar. Ama kuş tüyüyle döşeli özensiz yuvalarına taşların arasında, ot yığınları ve sarmaşıkların içinde de rastlanabilir. Bazen kovdukları öbür kuşların yuvalarına da yerleşirler. Dişi, yuvaya uçuk mavi 5-7 yumurta bırakır. Yavrular kahverengi tüylü, erişkinler kışın belirgin biçimde beyaz beneklidir.
Türkiye’nin iç kesimlerinde üreyen, göç mevsiminde kıyı bölgelerinde de az sayıda rastlanan ala sığırcık (Sturnus roseus) Asya bozkırlarında yaygın biçimde yaşar. Erişkinlerin başı, boynu, gerdanı, kuyruğu ve kanatları siyah, öbür bölümleri pembemsi beyazdır.
Afrika sığırcıkları genellikle parlak renklidir. Örneğin görkemli sığırcığın (Spreo superbus) üst bölümleri parlak turkuvaz, karnı beyaz ve kızıl kahverengidir. İbikli sığırcık (Cosmopsarus cinerea) ise kahverengi, boz ve beyaz tüylerle bezenmiştir. Bu türün erkeği üreme mevsiminde başındaki tüylerini dökerek parlak sarı derisini ortaya çıkarır. Ayrıca tepesinde ve gerdanında ibiksi deri uzantıları oluşur.