Sivri Fare
Soreks adıyla da tanınan sivri fareler uzun burunları dışında farelere oldukça benzer. Ama birer kemirici memeli olan farelerle takım düzeyinde bile akraba olmayan bu hayvanlar memelilerin böcekçiller (Insectivora) takımında yer alır.
Sivri farelerin küçük gözleri, sık tüylü postları ve oldukça kısa kuyrukları vardır. Genellikle güçlü bir kötü koku yaymaları sayesinde memelileri kendilerinden uzak tutsalar bile, yılanlara ve yırtıcı kuşlara yem olurlar. Sivri fareler böceklerin yanı sıra solucanları da yer ve zamanlarının çoğunu beslenmekle geçirirler. Yeteri kadar yiyebilecekleri besin bulunamadığından, bakım altında yaşatılmaları hemen hemen olanaksızdır. Bazıları kurbanlarını hareketsiz bırakacak zehirli bir tükürük salgılar.
Akdeniz çevresindeki ülkelerde rastlanan cüce sivrifare (Suncus etruscus) yeryüzünün en küçük memeli türüdür. Uzunluğu kuyruğuyla birlikte 6 cm, ağırlığı yalnız 2 gramdır.
Sivri farelerin kuzey yarıkürede ve Güney Amerika’nın kuzeybatısındaki dağlarda yaşayan yaklaşık 300 türü vardır. Bunların çoğu yerde, yaprak döküntüleri arasında, bazıları kazdıkları oyuklarda yaşar. Kuzey Amerika’da görülen Kuzey su sivrifaresi (Sorex palustris) gibi pek azı suya da girer. Suyun altında iyi yüzebilen bu hayvan, postunun kılları arasında kalan hava nedeniyle, durduğu an mantar gibi yüzeye çıkar.
Küçük yapılı olmalarına karşın sivri fareler çok yırtıcı ve kavgacıdır. Kavga sırasında keskin dişlerini kullanır, başka fare ya da sivri fareleri görmesiyle saldırması bir olur.
Ağaç sivri fareleri Güneydoğu Asya’daki sık ormanlarda yaşayan, sincaba benzer hayvanlardır.
Bazı bilim adamları ağaç sivri farelerini gerçek sivrifarelerle birlikte böcekçiller arasında sınıflandırırken öbürleri maymunlara daha yakın olduklarını düşünmektedirler. Ağaç sivri fareleri yerde de yaşar, böcek ve meyvelerle beslenirler.