Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sören Aabye Kierkegaard

  • Okunma : 801

Sören Aabye Kierkegaard, Hollandalı filozof ve yazar (Kopenhag 1813-ay.y. 1855). 1830'da Kopenhag Üniversitesi'ne yazılan Sören Aabye Kierkegaard, çok geçmeden, başladığı dinbilim öğrenimini bırakarak kaygısız bir gençlik ("estetik yaşam") yaşantısı sürmeye başladı. Sonra ahlaksal yaşama ("etik yaşam") dönüp, 1841'de doktora tezini vererek (Begriff der İronie [Alaycılık Kavramı]), Berlin'e bir yolculuk yaptı. Çocuksu ve duygusal hıristiyanlık öğretisi kendisine yetmediğinden bu öğretiye şiddetle karşı çıkıp, babasının eski dostu piskopos Mynster'in ölümünden sonra, hiçbir zaman aralarına katılmak istemediği din adamları ile arasındaki ayrılığı daha açıkça ortaya koydu.

Sören Aabye Kierkegaard'ın gizemci, gözyaşı ve iç sıkıntısı dolu felsefesi, tanrı özlemi çeken bir öznelliğin dramını ortaya koyar. Sıkıntı, yalnızlık, keder gibi kavramların çözümlenmesine dayanan bu felsefe, Tanrı karşısında insan, zaman ve sonsuzluk metafiziğine ulaşarak, varoluşçu felsefenin temelini oluşturur. Varoluşçuluğun başlıca düşünürleri olan Heidegger, Jaspers, K. Barth ve Sartre, çağında pek az tanınan Kierkegaard'ın felsefesinden büyük ölçüde esinlenmişlerdir.

Öbür yapıtları: Forförens Dagbog (Baştan Çıkarıcının Günlüğü, 1843), Enten-Eller(Ya-Ya da, 1843), Frygt og Baeven (Korku ve Titreme, 1843), Om Begrebet Angest (İç Bunaltısı Kavramı, 1844), vb.

Not:XIX. yy. filozoflarından Sören Aabye Kierkegaard'ın felsefesi, dönemind pek ilgi uyandırmamasına karşılık, sonradan varoluşçuluğun temelini oluşturmuştur.