Sutopu
İlk kez 1870’lerde İngiltere’de oynanan sutopu ya da su polosu, yüzücülerden oluşan iki takımla oynanır. Amaç, karşı takımın kalesine gol atmaktır. İlk kuralları 1888’de belirlenen sutopunun dünya çapındaki yönetici organı 1908’de Londra’da kurulan Uluslararası Amatör Yüzme Federasyonu’na bağlı Uluslararası Sutopu Yönetim Kurulu’dur.
Sutopunun temel özellikleri bir takım oyunu olması ve paslaşarak oynanmasıdır. Her takımda biri kaleci, üçü savunma oyuncusu, üçü de forvet olmak üzere yedi asıl, dört yedek oyuncu vardır. Yedekler, yorulan oyuncularla sürekli olarak yer değiştirirler.
Oyun 20-30 metre uzunluğunda, 8-20 metre genişliğinde bir havuzda oynanır. Kalenin genişliği 3 metredir. Üstteki yatay direğin havuz tabanından yüksekliği 2,4 metre, suyun yüzeyinden yüksekliği ise 90 cm kadardır.
Suyun derinliği en az 1 metre olmalıdır; uluslararası maçlarda, oyuncuların dibe değmelerine izin verilmediği için havuz derinliği en az 1,8 metredir.
Sutopunda, 400-450 gram ağırlığında, yuvarlak ve sugeçirmez bir top kullanılır. Kaleciler dışındaki oyuncuların topu iki elle tutarak oynaması yasaktır. Oyuncular topu kavrayabilmek için suyun üstüne hafifçe bastırır ve bileklerini döndürürler; böylece top avuca yerleşir ve elle birlikte sudan çıkar. Topu ileri fırlatmak isteyen oyuncu omuzlarını sudan çıkarır.
Sutopu maçları beşer dakikalık dört devre halinde oynanır. Maç sırasında korner ve gol gibi çeşitli nedenlerle verilen aralar oyun süresine sayılmaz.
Bayanlar arası sutopu karşılaşmaları da yapılmaktadır. Daha küçük bir havuzda ve daha küçük bir topla oynanmasına karşın oyun temelde aynıdır. Ama, bayanların katıldığı uluslararası yarışmalar yoktur. Uluslararası maçlarda 1920’lere kadar üstünlük İngiltere’deydi. Bugün sutopunda önde gelen ülkeler ise Macaristan, İtalya, Hollanda, Rusya ve Yugoslavya’dır.