Takla Böceği
Takla Böceği, adım sırtüstü yatarken sıçrayıp havada takla atmasından ötürü almıştır. Kınkanatlıların Elateridae familyasını oluşturan bu böceklerin yeryüzünün büyük bölümüne dağılmış 7.000 kadar türü vardır.
Takla böceği kendine dokunulduğunda sırtüstü düşüp ölü taklidi yapar. Doğrulmak için ön bölümünü kıvırır ve burada bulunan dikeni arkada kalan bir çukurluğa kilitler. Diken serbest kalınca çıkan çat sesiyle birlikte böcek havaya sıçrayarak takla atar.
Takla böcekleri bitkilerle beslenir. Yol açtıkları zararın büyük bölümünden erişkinleri değil larvaları sorumludur. İnce uzun gövdelerinden ötürü telkurdu denen, ayrıca keseğen ve kökkurdu adlarıyla da tanınan bu larvalar fidanlıklara, tarlalara, sebze ve meyve bahçelerine dadanır, tohumları ve kökleri kemirir. Erişkinlerin gövdesi genellikle desensiz ya da az desenli, kahverengi ya da siyahtır. Sıcak ülkelerde yaşayan bazı türleri parlak renkleri ve ışıldama özellikleriyle dikkat çeker. Karanlıkta kitap okumaya yetecek ölçüde güçlü ışık yayanları bile vardır.