Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Torino

  • Okunma : 307
Torino Resim

Torino, İtalya’nın kuzeyinde, Po Irmağı kıyısında önemli bir sanayi ve ulaşım merkezidir. Tarım açısından çok verimli bir bölgede yer alır. İtalya’dan Fransa’ya ve Avrupa’nın batısına uzanan başlıca demiryolu hattı Torino’dan geçer.

    Torino’daki fabrikaların gereksinim duyduğu elektrik Alpler’den kuzeye uzanan hızlı akışlı ırmaklardaki barajlardan sağlanır. Torino’daki fabrikalarda dokuma, giysi, metal eşya, lastik, kâğıt ve cam üretilir. Torino, İtalya’da otomotiv sanayisinin merkezi oluşundan ötürü de önemlidir. Ülkenin toplam otomobil üretiminin beşte dördü Torino’daki fabrikalardan sağlanır.

    Torino, arkad adı verilen, üzeri kemerlerle örtülü alışveriş merkezleriyle çevrelenmiş gösterişli alanlarıyla ünlüdür. Ayrıca dinsel yapılar ve saraylar açısından da zengin bir kenttir. Madama Sarayı, Krallık Sarayı, kırmızı tuğlalardan yapılmış Carignano Sarayı ve eskiden Cizvit okulu olan Bilim Akademisi Torino’daki önemli yapılar arasındadır. San Giovanni Battista (Vaftizci Yahya) Katedrali’ndeki Santa Sindone (Kutsal Kefen) Şapeli’nde Hz. İsa’nın kefeni olduğuna inanılan bir keten bez bulunur. Torino’daki yükseköğretim kuramlarının en eskisi 15. yüzyıl başlarında kurulan Torino Üniversitesi’dir.

    Torino’da kurulduğu bilinen en eski yerleşmenin bir bölümü İÖ 218’de Kartacalı Hannibal’in saldırısında yıkıldı. Augustus Caesar’ın hükümdarlığı sırasında (İÖ 63-İS 14) yeniden kurulan kent, ancak Savoia Düklüğü’nün başkenti olduğu 1563’ten sonra tam anlamıyla gelişebildi. Sonraki yüzyıllarda Avrupa’nın en önemli kentlerinden biri durumuna gelen Torino 1720’de Sardinya Krallığı’nm başkenti oldu. 19. yüzyılın ortalarında, İtalyan devletlerinin kralları birleşik İtalya konusunu görüşmek için Torino’da bir araya geldiler. 1861-65 arasında Torino birleşik İtalya Krallığı'nın ilk başkentiydi.

    Torino önemli bir sanayi ve ulaşım merkezi olduğundan II. Dünya Savaşı sırasında (1939- 45) Müttefiklerin hava kuvvetlerince yoğun biçimde bombalandı. Kentin uğradığı yıkım 1960’larda önemli ölçüde giderildi. Torino’ nun nüfusu İtalya’nın güneyinden gelen göçmenlerle büyük ölçüde artmıştır.

    İtalya'nın dördüncü büyük kenti olan Torino’nun belediye nüfusu 1.025.390'dır (1988).

Torino Resimleri