Abu Simbel Arkeoloji Alanı
Abu Simbel, Mısır'da arkeoloji alanı. aşağı nübye'de, Asuan'ın 282 km güneyinde, Nil'in batı kıyısında yer alan Abu Simbel'de (ya da Ebu Simbel ; ibsambul)Ramses II döneminde (İ.Ö. 1304-1237) kumtaşı içine oyularak yapılmış iki tapınak vardır. Tapınakların büyüğünün ön cephesine, yaklaşık 20 m yüksekliğinde dört Ramses heykeli yontulmuştur. Küçük tapınağın cephesiyse, yaklaşık 10 m yüksekliğinde dört Ramses heykeliyle ve kraliçe Nefertari'nin iki heykeliyle süslüdür.
Abu Simbel Arkeoloji Alanı
Büyük tapınağın iç duvarlarında, kralı dinsel törenlerde ve Hititlere ya da başka yabancı düşmanlara karşı savaşırken gösteren boyalı kabartmalar bulunur. En dipte, girişten 55 m uzaklıkta, Ptah, Amon-Re, Re-Ha-rakhti adlı tanrıların heykelleri ve tanrısallaştırılmış olan firavunun heykeli yer alır: Yılda iki kez, 20 Şubat'ta ve 20 Ekim'de, güneş doğarken gün ışınları doğrudan doğruya bu heykele vurur. Küçük tapmak, tanrıça Hathor'a ve tanrısallaştırılmış Nefertari'ye adanmıştır.
Asuan barajının yapılması ve Nasır gölünün oluşturulması sonucunda, sular altında kalmalarını önlemek amacıyla tapınaklar ve heykeller parçalara ayrılarak eski yerlerinden 61 m yukarıya yerleştirilmiş, bu proje 1968'de tamamlanmış ve 40 milyon dolara mal olmuştur.
Not: Mısır'da, Abu Simbel'deki büyük tapınak İ.Ö. XIII. yy'da yapılmıştır. 36,3 m genişliğindeki ön cephesinde , Ramses ll'nin oturur durumda dört heykeli vardır. Bu heykellerin her biri yaklaşık 20 m yüksekliğindedir. İçte, iki galeri, bunlara bağlanan sekiz oda, bir hol, üç daire ve Ramses II ile Mısır tanrılarına adanmış bir tapmak yer alır. Yeni yapılan Asuan barajının oluşturduğu yapay Nasır gölünün sularının yükselmesi 1964'te tapınağı tehlikeye sokunca, Abu Simbel'i kurtarmak için UNESCO 40 milyon dolarlık bir kurtarma tasarısı hazırlamış, bu tasarı uyarınca, tapınak sökülerek, ilk yerinden 61 m yukarda yeniden birleştirilmiştir. Yapay bir dağın altında, görkemli bir kubbe, tapmağı Abu Simbel'in orijinal tabanını taklit etmek için yığılmış tonlarca kayadan korumaktadır. Cephenin arkasındaki kademeli duvarlar, eski heykellere destek işlevi görmektedir. Kafes biçimindeki yapı, iç odalardaki tavan bloklarını taşımakta, arka yandaki boruyla da tapınak havalandırılmaktadır.