Açıklık
Açıklık, Bir mercekte ya da optik bir sistemde, ışığın içeri girmesine izin veren aralık. Açıklığın büyüklüğü, merceğin büyüklüğüne bağlıdır. Genellikle, mercekten geçen ışık miktarının ayarlanması işlevi, bu ışık ışınlarının geçiş yoluna, büyüklüğü ayarlanabilen bir deliği bulunan bir diyafram yerleştirilerek (fotoğraf makinesi) gerçekleştirilir: Diyaframdaki delik, açıklığın boyutlarını sınırlar.
Fotoğrafçılıkta yaygın biçimde kullanılan göreli açıklık terimi (f-sayısı da denir) merceğin yararlı çapının (daha büyük açıklık) odak uzaklığına oranıdır. Sözgelimi, f/2, f2 ya da 1:2'nin göreli açıklığı demek, odak uzunluğunun yarı büyüklüğünün, yararlı açıklığın boyutunda olması demektir. Odak uzunluğu 50 mm olarak kullanılırsa, göreli açıklık 25 mm olur.
f-sayısının artmasıyla -sözgelimi f/4'ten f/8'e- açıklığın büyüklüğü ve ışığın fotoğraf makinesine girişi azalır. Geniş açıklık (küçük f-sayısı), içeri daha çok ışık girmesine izin verir ve film daha yavaş ilerler.
Açıklık Nedir
Not: Fotoğraf makinesinin merceğinin açıklığı, diyafram aracılığıyla ışığın filme ulaşmasını sağlar. Diyafram tam açık olduğunda (solda) filme en çok ışık ulaştırılmış, diyafram biraz (ortada) ya da tam kapalı (sağda) olduğunda, ışığın girişi azaltılmış ya da en düşük miktara indirilmiş olur.