Assam
Assam, Hindistan'ın kuzeydoğu kesiminde eyalet. Büyük bölümü Brahmaputra vadisinde yayılan Assam'ın yüzölçümü yaklaşık 78 523 km², nüfusu 23 000 000, merkezi Dispur'dur. Mayıstan eylüle kadar süren muson mevsiminde düzenli su baskınlarının yanı s a, dönem dönem depremlerden de zarar gören eyaletin, ekonomisi tarıma, özellikle de pirinç ve çay yetiştiriciliğine dayanır. Ayrıca Dibrugarh yönetim bölümünde çıkarılan petrola bağlı olarak, petrol sanayisi de gelişmektedir. Konuşulan başlıca diller Assamca ve Bengali'dir.
Adı, bölgeye 1228'den 1816'ya kadar egemen olan Ahomlar Krallığı'ndan kaynaklanan Assam (Eski Çağ'daki adı Kamarupa'ydı),|Birmanların kısa süreli bir işgal döneminden sonra, 1826-1947 arasında İngiltere tarafından yönetildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Asya'ya giden Müttefik kuvvetleri için önemli bir ikmal yolu oluşturdu. Bağımsızlığın elde edilmesinden sonra geleneksel Assam yüzölçümü giderek küçüldü: Önce Silhet yönetim bölgesinin büyük bölümü 1947'de Pakistan'a verildi; 1963'te Nagaland, 1972'de de Meghalaya ayrı eyaletler oldular; Arunaçal Pradeş ve Mizoram da önce birlik toprağı olarak ayrılıp, sonra eyalete dönüştürüldüler.
Günümüzde Asaam eyaleti halkının büyük bölümü Hindulardan oluşur. Öğrencilerin başlattıkları gösteriler sonucunda, Bangladeş'ten gelen müslüman göçmenlere sald ılması üstüne, 1985'te varılan bir anlaşmayla Assam'a 1966'dan önce gelmiş olan göçmenlerin oy haklan güvence altına alınmış, 1966-1971 arasında yerleşmiş olanların oy hakları 10 yıl için askıya alınmış, 1971'den sonra gelenlerse başka eyaletlere yerleştirilmişlerdir.