Madras
Madras, Hindistan’ın güneyinde, Tamil Nadu (“Tamiller Ülkesi”) eyaletinin başkentidir. Bengal Körfezi’nde yer alan bu kentin halkı, Kuzey Hindistan’da yaşayanlardan farklı bir dile ve kültüre sahip olan Tamiller’dir. Bu halk genellikle Hindu dinindendir. Tamil dilinde kentin adı Çennai’dir. Eyaletin kuzeydoğusunda yer alan kent büyük yapay limanıyla işlek bir liman kentidir. Hemen her yerde Hindu tanrılarının heykellerinin yer aldığı görkemli girişleriyle büyük Hindu tapınakları görülür. Halkın başlıca geçim kaynağı tarımdır. Pirinç, darı, pamuk, şekerkamışı ve yerfıstığı yetiştirilir.
Hindistan Yanmadası’nın güneyi baharat, değerli taşlar ve altın peşinde, olan Avrupalılar’ın ilk ayak bastığı bölgedir. İngiliz Doğu Hindistan Kumpanyası 1639’da burada bir kale ve ticaret merkezi kurdu. Zamanla bölge bir dokumacılık merkezi durumuna geldi. Daha sonra Hıristiyanlık’ı yaymak için gelen misyonerler birçok insana okuma ve yazma öğrettiler. 18. yüzyılda İngilizler ile Fransızlar, Madras’ı ele geçirmek için çarpıştılar. Hindistan 1947’de bağımsızlığına kavuştuğu zaman İngilizler’in Madras’taki egemenlikleri yaklaşık 200 yılı bulmuştu.
Otomobil, elektrikli makine, kauçuk ve gübre fabrikaları bulunan kentte bir de rafineri vardır. Madras Hindistan’ın en gelişkin eğitim merkezlerinden biridir. 1857’de kurulmuş olan Madras Üniversitesi’nden başka çok sayıda kültür ve sanat kuruluşunu barındırır. Nüfusu 3.276.622 (1981) olan Madras, Hindistan’ın dördüncü büyük kentidir.