Bilgisayarlı Eğitim
Bilgisayarlı Eğitim, 1980 yıllarında kişisel bilgisayarlar, ABD'de ve gelişmiş Batı Ülkelerinde bütün öğretim düzeylerine girdiler ve yaygın biçimde kullanılmaya başlandılar: Bu on yıl içinde ABD'de ilk ve orta öğretim kurumlarında kullanılan bilgisayar sayısı 100 000'in altından 2,5 milyonun üstüne çıktı. Günümüzde özellikle ABD'de öğrencilerin çoğunluğu, bazen bütün ders yılı boyunca, bilgisayar ve bilgisayar yazılımları kullanmakta, bu işi gerek bir araç olarak bilgisayarı, gerek öbür dersleri öğrenmek için yapmaktadırlar.
Bazı uzmanlar bilgisayarla eğitimi, görsel-işitsel yönelimli ve yazılı olmayan araçlar aracılığıyla eğitimde devrim yapmak için başlatılan başarısız girişimlerden sonuncusu saymakta ve eleştirmektedirler. Söz konusu başarısız girişimlerden filmler, televziyon yayını, film şeritleri, işitsel kayıt aygıtları ve video bantiar, başlangıçta eğitimde büyük şeyler sağlayacak diye tanıtılmış, ama daha sonra, derslerde kullanılan alışılmış yöntemlerin yanında yer alan önemsiz derslik araçları durumuna gelmişlerdir.
Buna karşılık, bilgisayar yandaşı uzmanlar da, bilgisayarların öncekilerden çok daha etkili eğitim araçları olduğunu savunmakta, insanı karar almaya zorlayacak biçimde programlanmış bilgisayarları kullanmanın ve görsel çevrede değişiklikler yapmanın etkin niteliğinin altını çizmektedirler. Bu durumda her bilgisayar bir ya da birkaç öğrenci tarafından yönetilmektedir, öğrenme ödevleri daha da bireyselleştirilebilir ve her öğrencinin hemen karşı tepki (feedback) almasını olanaklı kılacak duruma getirilebilir. Nitekim bazı uzmanlar bilgisayar başında işbirliği yaparak çalışan öğrencilerin çok daha fazla inisiyatif aldıklarını ileri sürmektedirler.
İlk ve ortaöğretim veren okullarda , bilgisayar iki ana bağlamda kullanılır. Bunlardan birincisi bilgisayar eğitimidir, öğrenciler bilgisayar klavyesini kullanmayı yazı işlem programlarını kullanmayı, Basic, Pascal ve Logo bilgisayar dilleriyle bilgisayar programlamayı, veri bankası programları ve hesap tabloları gibi öbür bilgisayar gereçlerin kullanmayı öğrenirler. ABD'de yapılan bir araştırma, ortaöğretimdeki öğrencilerin bilgisayar kullanımının yarısının, ilköğretimdeki öğrencilerin bilgisayar kullanımının da üçte birinin, bilgisayar kullanmayı öğrenmeye ayrıldığını ortaya koymuştun 1985- 1989 arasında klavye kullanma ve yazı işlem öğretimleri hızla artmış, programlama öğretimiyse aynı düzeyde kalmış, hattâ düşüş göstermiştir; çünkü okullarda bütün öğrenciler bilgisayarlarla ilgilendirilmeye çalışılınca, programlamaya ilgi gösteren az olmuştur.
Bilgisayar kullanımıyla ilgili ikinci ana alan, bilgisayar yardımıyla öğretim ya da CAİ'dir. CAİ programları okullardaki öğrencilerin ayrı ayrı öğrenmelerini sağlamak için yazılmış özel programlardır. Bu programlar öğrenciye bir soru yöneltir ve öğrencinin yanıtını doğru yanıtla karşılaştırırır. Genel olarak, program doğru yanıtı kutlamakta, yanlış yanıtaysa bir açıklama ve benzer bir başka soruyla yanıt vermektedir. CAİ programlarının çoğu sınırlı gereçle çalışır; ama geniş kapsamlı,yıllar boyu okunan ders akışları da geliştirilmiştir.
Çocukların CAİ'nin etkisiyle temel becerileri ne ölçüde öğrendiklerini anlamak için yapılan incelemeler, genel olarak CAİ'yi olumlu göstermiştir. Günümüzde bilgisayarla eğitime ilgi duyan pek çok kişi, bilgisayann çok daha yenilikçi biçimlerde kullanılabileceğine inanmakta, CAİ'nin kalem-kâğıtla yapılan öğretimin yerini alacağını ileri sürmektedir.
CAİ'nin ağır basması için yeterli nedenler vardır: CAİ etkinliklerinin programlanması nispeten kolaydır; CAİ geleneksel eğitim yöntemleriyle uyumludur ve bilgisayar kullanımını örgütlemek için nispeten az çaba gerekmektedir. Bu durumda, CAİ etkinlikleri, sınıftaki öbür öğretim etkinliklerinden ayrı tutulabildiği için, bilgisayar donatımları kısıtlı olan okullarda bilgisayarlar "laboratuvar'larda bir araya getirilmektedir.
CAİ dışındaki programlarda da bazı adımlar atılmıştır. Çeşitli tipte yazılımlar yaygın biçimde kullanılmaktadır; bunlar arasında öğrencilere mantık uygulama ve bilmece çözme olanağı veren programlar, poster, sınıf gazetesi, gazete, vb. hazırlamakta kullanılan programlar, öğrencilerin hazırladıkları ödevleri yazabilecekleri yazı işlem programları ve mesleğe hazırlama programları sayılabilir. Bilgisayar eğitim programları arasında ayrıca simülasyonlar (sınıfların basitleştirilmiş "model"ler içinde çelişkili sorunları ya da karmaşık çevreleri araştırmalarını sağlayan programlar) ve sınıfın bilimsel araştırmalarda bulunmasını sağlayacak biçimde düzenlenmiş gereçleri ve yazılımları içeren mikrobilgisayar temelinde kurulu laboratuvarlar sayılabilir.
Yazı yazma konusunda, Batı ülkelerinde birçok okulda, özellikle yeni yazı yazmaya başlayanlar için hazırlanmış yazı işlem programları kullanılmaktadır; birlikte yazı yazmak ve yazılanı yayınlamak için hazırlanmış programlarda vardır. Haberleşme programları da, farklı sınıf ve okullardaki öğrencilerin düzenli olarak birbirieriyle haberleşmelerini ve projelerini işbirliği yaparak hazırlamalarını olanaklı kılar, öğrencilerin sanat ve teknik eğitimdeki yaratıcılıklarını destekleyen programlar da vardır. "Mültimedya"nın (mültimedyada, video ve kompakt disklere yüklenmiş çok büyük bilgi miktarlan gibi kaynaklar, öğrencinin bilgisayarındaki yazılım aracılıağıyla kullanılır) gelişmesiyle, bilgisayar destekli eğ: ti gereçleri çok daha fazla artmıştır.
Ama bu programları kullanmak, CİA'yı kullanmaktar daha güçtür: Çoğu, eğitimdeki hedeflerde ve temel uygulamalarda değişiklik yapılmasını gerektirir. Bütün
bu programlar öğretmenlerin ciddi biçimde hazırlanmasını, yazılım üreticilerinin de daha çok çaba harcamalarını gerektirir. Bu nedenle, bu programlar günümüzde bilgisayar kullanılan sınıfların yalnızca küçük bir bölümünde, üstelik kısıtlı bir başarıyla kullanılmaktadır.
Daha güçlü yazılımların yaygınlaşmasını geciktiren bir başka etmen de, okullardaki bilgisayarların niteliğidir. Bilgisayar okullara 1970 yıllarının sonunda ve 1980 yıllarının başında girmeye başlamıştır (o dönemde kullanımda olan bilgisayarlar oldukça sınırlıydı). Okullara çok sayıda bilgisayar gerektiği için ve varolan bilgisayarlar da eldeki programlarla çalıştığı için, okullara eski ve daha az gelişmiş bilgisayarlar alınması sürdürülmüştür; bilgisayar fiyatlarının yüksekliği de yavaşlatıcı bir etmendir.
Bununla birlikte okullara daha gelişmiş bilgisayarlar alınmaya, gün geçtikçe daha çok sınıf bilgisayarla donatılmaya, böylece bilgisayar sınıfın doğal bir parçası haline getirilmeye başlanmıştır.