Çiğdem
İlkbaharda en erken çiçeklenen bitkilerden biri, kardelenden hemen sonra çiçek açan çiğdemdir. Soğanlı bitkilerden olan çiğdem süsenle aynı familyadandır. Uzun oval biçimdeki taçyaprakları uca doğru sivrileşir. Yaprakları ince uzun şerit biçimindedir ve çoğu kez çiçekler açtıktan sonra çıkar. Çiçekleri parlak sarı, mor, beyaz ya da çizgilidir.
Crocus cinsini oluşturan çiğdemlerin Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın serice yörelerinde yetişen 75 kadar türü vardır. Ama çok sevilen bir süs bitkisi olduğu için bugün dünyanın hemen her yerindeki park ve bahçelerde yaygın olarak yetiştirilir. Koyu sarı renkli bir boyarmadde elde edilen safran da aynı cinsten bir bitkidir.
Aralarında hiçbir akrabalık olmadığı halde çiğdeme çok benzeyen başka bir bitkiye de, sonbahara doğru çiçek açtığı için güzçiğdemi ya da zehirli olduğu için acıçiğdem (Colchicum autumnale) denir. Oysa bu bitki çiğdem gibi süsengillerden değil, zambakgillerdendir. Toprakaltında gömülü olan acıçiğdemin soğanından yaz sonlarında açık mor renkli bir borucuk toprağı delerek çıkar. Yerden 15 cm kadar yükseldikten sonra bu borunun tepesi dar bir koni gibi açılarak gerçek çiğdeminkine benzeyen, biraz daha irice bir çiçeğe dönüşür. Acıçiğdemin zehirli tohumlarından, özellikle romatizma ağrılarına karşı etkili olan ağrı kesici bir ilaç elde edilir.