Deniz İğnesi
Deniz İğnesi denizatıyla akraba olan çok ince ve uzun gövdeli bir balıktır. Denizin içindeki kayalıkların ve bitkilerin arasında yaşayan bu balıklar, gövdelerinin biçimi dışında birçok yönden deniz atlarıyla ortak özellikler taşırlar. Örneğin gövdeleri öbür balıklarınki gibi pullarla değil, deniz atında olduğu gibi üst üste eklenmiş kemiksi halkalardan bir zırhla örtülüdür. Uzayarak emici bir hortuma dönüşmüş olan ağızlarının ve başlarının biçimi de denizatlarına çok benzer; yalnız başları öne eğik değil gövdeyle aynı doğrultudadır. Deniz atlarına benzeyen başka bir özellikleri de sırt ve kuyruk yüzgeçlerini bir yelpaze gibi sallayıp suda dik olarak yüzmeleridir.
150’yi aşkın türü olan deniz iğnelerinin çoğu ılıman ve tropik denizlerde, çok azı tatlı sularda yaşar. En iri türlerin uzunluğu 50 cm kadardır.
Deniz atlarında olduğu gibi deniz iğnelerinde de yavruların bakımıyla genellikle erkek ilgilenir. Bazı türlerin erkeğinde özel bir kuluçka kesesi vardır. Dişi balık yumurtalarını bu keseye bırakır, erkek de yavrular çıkıncaya kadar yumurtaları hem taşır, hem saldırganlardan korur. Yavrular yumurtadan çıkıp denizde yüzmeye başladıkları zaman da en küçük bir tehlikede gene babalarının karnındaki kuluçka kesesine sığınırlar.