Deniz Papağanı
Deniz Papağanı adıyla bilinen deniz kuşları aslında papağan değil dalıcımartı türleridir. Ama üreme mevsiminde kırmızı, yeşil ve mavi renklerle bezenen çok iri gagalarıyla gerçekten papağanları andırırlar. Ortalama 30 cm uzunluğunda olan bu kuşların göğsü beyaz, yüzünün iki yanı boz, boyunları, sırtları ve kanatları karadır. Turuncu renkli perdeli ayakları ve kısa bacaklarıyla karada yalpalayarak güçlükle yürürler, ama bütün dalıcımartılar gibi yüzmekte ve dalmakta çok ustadırlar. Çok güçlü olan gagalarıyla balıkları ve öbür deniz canlılarını avlayan deniz papağanları rahatsız edildikleri zaman insanı tehlikeli biçimde ısırabilirler.
Deniz papağanları aslında oldukça sessiz kuşlardır; ama üremek için kıyıda toplandıkları zaman homurtu ve inlemeyi andıran boğuk sesler çıkarırlar. Kışı denizde geçiren deniz papağanları karaya yalnızca üremek için gelir, kayalık adalarda ve kıyılardaki yüksek kayalarda koloniler halinde yuvalanırlar. Dişi deniz papağanı çimenlerin arasında kazdığı bir oyuğa, boş bir adatavşanı yuvasına ya da kayaların arasındaki yarıklara beyaz renkli tek bir yumurta bırakır. Yuvaya fazla özen göstermeyen dişi kuş oyuğun içini yalnızca birkaç tüy ya da ot parçasıyla döşer. Avladıkları balıkları yavrularına götürürlerken bazen aynı anda 10 tane küçük balığı gagalarında yanlamasına taşıyabilirler; balıkların başı gaganin bir yanından, kuyrukları öbür yanından sarkar.
Atlas Okyanusu’nun kuzey kıyılarında yaşayan bayağı deniz papağanının (Fratercula arctica) gagası üreme mevsiminde renk renk boynuzsu şeritlerle bezendiğinde çok göz alıcıdır. Üreme mevsimi bitince gaganın parlak renkleri solar ve üstündeki boynuzsu parçalar döküldüğü için daha küçük ve sarımsı renkte olan asıl gagası ortaya çıkar.
Üreme mevsiminde başının iki yanında uzun, sarı tüyler beliren püsküllü deniz papağanı (Lunda cirrhata) Büyük Okyanus’ta yaşar ve bayağı deniz papağanından daha iridir. Boynuzlu denizpapağanı (Fratercula corniculata) ise bayağı deniz papağanının Büyük Okyanus’ta yaşayan akrabasıdır.