Deve
Deve, Gevişgetiren memelilerden hörgüçlü iki türün ortak adı. Lama, alpaka, guanako ve vikunya türleriyle birlikte devegiller ailesini oluşturan iki deve türünden Asya'ya özgü olan Asya devesi ya da iki hörgüçlü deve (Camelus bactrianus) İ.Ö. IV.-III. yy'larda, anayurdu Kuzey Afrika ve Ortadoğu olan Afrika devesi ya da tek hörgüçlü deveyse (Camelus dromedarius) -İ.Ö. IV. yy' da evcilleştirilmişlerdir. Omuz başından yere kadar yükseklikleri 2,3 m'yi bulabilen, kavisli boyunlu, uzun kafalı, küçük kulaklı hayvanlar olan develerin gözlerinde kumun girmesini önleyen uzun kirpikler bulunur; burun delikleri, etli dudaklarının oldukça yukarısında yer alır; bacakları ince-uzundur. Ayaklarındaki iki parmak arasında bulunan perde, parmakların iki yana ayrılmasını ve kumda rahat yürümeyi sağlar. Develer çölde 6-8 gün bir şey yiyip içmeden sağ kalabilir, hiç su içmeden 1 000 km yol alabilirler. Su bulunan bir yere erişince 90 litreden çok su içerek dokularında depolarlar. Ayrıca, sidiklerinin aşırı yoğun olması da su depolamalarını kolaylaştırır. Su yitimini engelleyici özelliklerinden biri de, gün boyunca beden sıcaklıklarını denetleyip, terleme oranlarını düşürebilmeleridir.
Not: Afrika devesi ya da tek hörgüçlü deve (Camelus dromedarius), uzun günler boyunca ağır yükler taşıyabilir. Çölde yaşama uyarlanmıştır; ayak parmakları arasındaki perde, kumda rahat yürümesini sağlar; gözlerinde kumun girmesini önleyen uzun kirpikler bulunur.
Asya devesi ya da iki hörgüçlü devenin (Camelus bactrianus), bacakları Afrika devesininkilerden kısadır ve çok hızlı hareket edemez. Gobi çölünde, az sayıda vahşi Asya devesi topluluklarına rastlanmaktadır.