Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Dövme

  • Okunma : 1038

Dövmeİnsan derisi üstüne iğne ve boyayla silinmez işaret, yazı, resim uygulama tekniği. Gerek eski uygarlıklarda, gerek çağdaş uygarlıklarda süsleme ve iletişim (beden üstündeki dövmeler, kişinin bağlı olduğu toplum, toplumsal sınıf ve toplumsal konumu belirtebilir. Dövme, ayrıca, kişinin belirli bir zaman süreci içinde oynadığı rol ile toplumsal ve dinsel değerleri de belirtebilir) amaçlarıyla kullanılan dövmenin, eski Mısır'da ortaya çıktığı sanılmaktadır. En yaygın teknik, derinin iğneyle delinmesi yoluyla deri altına boya maddeleri verilmesine dayanır. En gelişmiş dövme tekniklerine Okyanusya'da da rastlanır. Sözgelimi, Yeni Zelanda Maorilerinin dövmeleri, yüzde ve kalçalarda karmaşık sarmal çizimler biçimindedir ve Maoriler için iyi bir eğitimin, üretkenliğin, doğurganlığın simgesidir. Büyük Okyanus adaları halklarının dövmelerine ilk kez denizciler ilgi göstermiş, dövme daha sonra deniz adamları arasında süregelen bir uygulama olmuştur. Dövme teknikleri, büyük bir çeşitlilik gösterir. Sözgelimi Eskimolar, kemikten yapılma iğnelere geçirdikleri isli iplikleri deri altından geçirerek dövme yaparlar; Japonlar, ince metal iğneler ve boya maddeleri kullanırlar.

Deriyi çizme ya da yarma yoluyla dövme yapımı da Afrika, Avustralya ve Melanezya kültürlerinde çok sık rastlanan bir tekniktir. Sudan'da Nuerlerin erkek çocukların erişkinliğe geçiş törenlerinde, çocukların kafasının ön bölümüne, boydan boya, altı yarık yapılır; bu yarıkların izleri kişinin yaşamı boyunca silinmez. Solomon adalarında Kaoka dilini konuşan topluluklarda evlenme çağına gelmiş genç kızların, yüzlerine gene dövmeye benzer şekiller oyulur. Her iki uygulamada da, dövme kişinin yaşamında yeni bir dönemin başlangıcını simgelemektedir. Afrika ve Avustralya topluluklarının çoğunda, deride açılan yara izlerinin tahriş edici maddelerle ovulmasıyla kalıcı izler bırakılır. 

Bedeni boyama ve resimleme yoluyla resimleme, Yeni Gine'deki Hagen dağında yaşayan halkta, bağlı olunan klanın üstünlüğü ve birliğini, bireyin sağlıklı ve varlıklı olduğunu simgelemenin yanı sıra kişinin atalarıyla olan bağlarını vurgular.