Firkateynkuşu
Çok uzun kanatlarıyla yorulmak bilmeden uçan bu iri deniz kuşlarının adı hızlı bir savaş gemisinden gelir. Bir zamanlar firkateyn tipi yelkenli gemiler, denizdeki ticaret gemilerini yağmalayan korsanlarca kullanılırdı. Firkateynkuşları da bir anlamda, öbür deniz kuşlarının avını yağmalayan gökyüzü korsanlarıdır. Çoğu zaman, avlanmaktan dönen deniz kuşlarını izleyip ağızlarındaki balıkları bırakıncaya kadar onları kovalar ve düşen balıkları havada yakalarlar. Ayrıca, sudan sıçrayan balıkları yakalamakta ve alçaktan uçarak suyun üstündeki küçük deniz canlılarını toplamakta çok ustadırlar. Hatta öbür deniz kuşlarının yavrularını bile yakalayıp yerler.
Firkateynkuşlarının, küçük bir familya oluşturan beş türü vardır. Türlerin hepsi Fregata cinsinden olduğu için bu kuşlara fregatkuşu da denir. Bunlar, açılmış kanatlarının uzunluğu bir uçtan öbür uca 2 metreyi aşan çok iri kuşlardır. Kuyrukları çatallı, bacakları çok kısa, ince uzun gagalarının ucu kancalıdır. Erkeklerin tüyleri genellikle kuzgun gibi parlak siyah, dişilerin göğüsleri beyazdır. Üreme mevsiminde erkekler, dişilerin ilgisini çekmek için, gagalarının altındaki parlak kırmızı renkli, tüysüz deri parçasını kocaman bir balon gibi şişirirler.
Uzun uçuşlara çok dayanıklı olan firkateynkuşları en uzun süre havada kalabilen kuşlardandır. Bütün gün tropik denizlerin üzerinde uçarak yaşamlarının büyük bölümünü havada geçirir, ancak gece olunca kıyıda toplanıp ağaçlara tünerler. Başlıca üreme yerleri Hint Okyanusu’ndaki Christmas Adası, Atlas Okyanusu’ndaki Ascension Adası ve Büyük Okyanus’taki Galâpagos Adaları’dır. Ağaçların, çalıların ya da kayaların üstüne ince dal parçalarıyla kurdukları kocaman yuvaya dişi kuş beyaz kabuklu tek bir yumurta bırakır. Yavru yumurtadan ilk çıktığında tüysüzdür; sonradan gövdesi ince beyaz tüylerle kaplanır ve 20 haftalık olduğunda gerçek tüyleri tamamlanmış olur. Ama iyice büyüyünceye kadar, erkek ve dişi firkateynkuşlarının hepsi beyaz tüylü kafalarıyla erişkinlerden kolayca ayırt edilebilir.