Kâtip Kuşu
Adını, başının arkasından geriye doğru uzanan sert tepelik tüylerinden alan kâtip kuşu ya da sekreterkuşu (Sagittarius serpentarius) iri yapılı ve yırtıcı bir Afrika kuşudur. Tepeliği eskiden kâtiplerin kullandığı ve yazı yazmadıkları zaman kulaklarının arkasına iliştirdikleri tüy kalemleri, paçalıkları ise kâtiplerin kollarına geçirdiği siyah kollukları andırır. Uzun bacakları üzerinde dikildiğinde boyu 1 metreyi aşar. Bacaklarının üst bölümleri tümüyle, kanat ve kuyrukları kısmen siyah tüylü, öbür bölümleri mavimsi bozdur. Kuyruk tüylerinden ortada yer alan ikisi iyice uzamıştır. Yüzünün çıplak derisi turuncudur. Bir dış etkiyle uyarıldığında tepeliği dikleşir.
Kâtip kuşu sürüngenler, küçük kemiriciler ve böceklerle beslenir. Yiyecekleri arasında zehirli ve zararlı türler de bulunduğundan yararlı bir kuştur. Yılanı pençeleriyle yakalar ve kanca uçlu kıvrık gagasıyla didikler. Yılan sokmaya çalıştığında bir yana sıçrar ve yılanı öldürene kadar saldırılarını sürdürür.
Kâtip kuşları Sahra Çölü’nün güneyindeki Afrika bozkırlarında yaşar. Göze hoş gelen bir yürüyüşü vardır. Çok hızlı koşabilir; ama yavaş uçar ve uçarken çok güç harcadığından genellikle yerde dolaşır. Bir çalı ya da küçük bir ağacın ortasına çalı çırpıdan yaptığı geniş yuvasını otla döşer. Dişi yuvaya bazen koyu lekeli iki beyaz yumurta bırakır. Yavru kuşlar uzunca bir süre, bazen aylarca yuvada kalırlar.