Florey Ve Chain Fleming
Sir Alexander Fleming (1881-1955), Sir Howard Walter Florey (1898-1968) ve Sir Ernst Boris Chain (1906-1979) penisilini bulan, arıtan ve geniş çapta üretimini başlatan üç bilim adamıdır. Penisilin, bakterileri öldürerek bu mikroplardan ileri gelen birçok hastalığın tedavi edilebilmesini sağlayan antibiyotiklerin ilk örneği olmuştur.
İskoçya’da doğan Fleming, bakteriyoloji öğrenimini bitirdikten sonra Londra’daki St. Mary Hastanesi’nde çalışmaya başladı. İnsan vücudunun dokularına zarar vermeksizin mikropları öldürebilen bir madde bulmak için bu hastanenin laboratuvarında sayısız deney yaptı. En çok başvurduğu yöntem bakterileri, örneğin kan zehirlenmesine ve çıbanlara neden olan stafilokokları, özel olarak hazırlanmış peltemsi bir maddeyle dolu olan küçük yuvarlak kaplarda üretmekti. Sonra bu besi ortamına çeşitli maddeler katarak, o maddelerin bakterileri öldürüp öldürmediğini sınıyordu.
1928’de bir gün bu kaplardan birinin kapağını kapamayı unuttu. Birkaç gün sonra kabı yeniden eline aldığında, besi ortamının yüzeyinde bir küf katmanının oluştuğunu ve peltenin içine düşmüş sporlardan (üreme hücrelerinden) üreyen bu küf mantarlarının çevresindeki stafilokokları öldürdüğünü fark etti. Bunun üzerine, Penicillium cinsinden olan bu küf mantarlarını incelemeye başladı. Mantarların, bakterileri yok eden etkili bir madde salgıladığını anlayan Fleming, bu bakteri öldürücü maddeye, yani antibiyotiğe “penisilin” adını verdi.
Bu madde, bakterilerden ileri gelen hastalıkların önlenmesinde büyük bir umut ışığı yakmıştı. Ama ilaç olarak kullanılabilmesi için bol miktarda elde edilmesi, arıtılması ve önce hayvanlar, sonra insanlar üzerinde denenmesi gerekiyordu. Çok uzun çalışmalar gerektiren bu güç işi de Florey ve Chain adlı iki bilim adamı gerçekleştirdiler.
Avustralya doğumlu Howard Florey ile Alman asıllı Ernst Chain, İngiltere’deki Oxford Üniversitesinde bu maddeyi arıtmakla görevli bir araştırma grubuna başkanlık ettiler ve 1941’de ilacı hastalar üzerinde denediler. Sonuçlar çok olumluydu ve penisilinin, bulaşıcı hastalıklardan kan zehirlenmesine kadar birçok hastalığın sorumlusu olan çeşitli bakterileri öldürdüğü kanıtlanmıştı. Böylece Fleming’ in buluşu, Florey ve Chain’in çabalarıyla tıbbın ve insanlığın hizmetine sunulmuş oluyordu. Kısa sürede, binlerce insanın yaşamını kurtaran penisilinin ve öbür antibiyotiklerin kullanılmaya başlamasıyla tıpta antibiyotikler çağma adım atıldı.
Fleming, Florey ve Chain’in çalışmaları en büyük ödüle değer görüldü ve 1945 Nobel Tıp Ödülü bu üç bilim adamı arasında bölüştürüldü.