Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Fransız Akademisi

  • Okunma : 641

Fransız Akademisi, Fransa'da kardinal Richelieu tarafından kurulan akademi. Kuruluş belgesini 25 Ocak 1635'te kral Louis Xlll'ten alan Richelieu, Fransız Akademisi'nin (Academie Française) kurucu üyelerinden, Fransız dilinin geliştirilmesi, birliği ve arılaştırılması için çalışmalar yapmalarını istedi. Akademi üyeleri bu görevlerini özellikle Sözlük (ilk basımı 1694'te yapıldı) ve Dilbilgisi'ni (ilk basımı 1932'de yapıldı) sürekli yeniden gözden geçirerek sürdürdüler (Sözlük'ün sekizinci basımı 1932'de yapıldı; dokuzuncu basımı için çalışmalar sürdürülmektedir). 1793'te dağıtılan Fransız Akademisi, 1803'te Fransa Enstitüsü'nün "Fransız dili ve edebiyatı" bölümü olarak yeniden oluşturuldu. 1815'te yeniden Fransız Akademisi adını aldı. 1971 'de Julien Green'in, 1980'de Margarite Yourcenar'ın üyeliğe seçilmeleriyle, Fransızca yazan yabancılar ve kadınlar da akademi üyeliğine seçilmeye başlandı.

Günümüzde Fransız Akademisi'nin, ömür boyu seçilen 40 üyesi (yazarlar, profesörler, tanrıbilimciler, tarihçiler ve filozoflar) vardır. Üyelik için adaylar, yeterliliklerini belirten resmî bir başvuruda bulunurlar. Bir üyeliğin boşalması durumunda, adaylar arasında seçim yapılır. Yeni üye, Akademi'ye teşekkür ettiği ve yerini aldığı eski üyeyi övdüğü bir konuşma yaptıktan sonra göreve başlar.

1914'ten bu yana Fransız Akademisi her yıl, Fransız Akademisi Büyük Roman Ödülü adlı bir edebiyat ödülü vermektedir. Günümüze kadar bu ödülü kazananlar arasında Georges Bernanos, François Mauriac, Antoine de Saint-Exupery, vb. sayılabilir.