Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Oxford

  • Okunma : 387
Oxford Resim

Oxford, Londra’nın yaklaşık 80 km kuzeybatısında, Cherwell Irmağı’nın Thames Irmağı’na karıştığı noktada kurulmuş, gotik yapılarıyla dikkati çeken tarihsel bir İngiliz kentidir. İngiltere’nin en eski üniversitesi olan Oxford Üniversitesi bu kenttedir. Ülkenin en büyük motorlu araç üretim merkezlerinden birisi olan Cowley sanayi bölgesi de Oxford’un sınırları içindedir.

    Saksonlar döneminde kurulan Oxford, sonradan bir ticaret kenti ve dinsel merkez olarak önem kazandı. 12. yüzyılda üniversitenin kuruluşuyla büyük bir gelişme gösterdi. İngiliz İç Savaşı (1642-52) sırasında kralcıların karargâhı oldu. Kral I. Charles üst üste uğradığı yenilgilerden sonra Oxford’a çekildi. Zamanla posta arabalarının konaklama yeri olan Oxford’da bu nedenle büyük hanlar yapıldı. Kent, kanal ulaşım ağı ve demiryolları için de önemli bir merkez durumuna geldi.

    Ekonomisi 20. yüzyıla değin üniversiteye bağlı olan Oxford, günümüzde motorlu taşıt sanayisi, kâğıt üretimi ve yayıncılığın yanı sıra elektrikli aletler, bahçe gereçleri ve küçük tekne yapımı gibi çok çeşitli ekonomik etkinliklerin yer aldığı bir sanayi kentidir. Oxford’un nüfusu 116.500’dür (1986).

Oxford Üniversitesi

Oxford Üniversitesi 12. yüzyılın sonunda Paris Üniversitesi örnek alınarak kuruldu. 1167’de çok sayıda İngiliz öğrencinin bu üniversiteden uzaklaştırılmasının Oxford’un Paris’e rakip olarak kurulmasına yol açtığı sanılmaktadır.

    Oxford Üniversitesi’nde college adı verilen 30’dan fazla yüksekokul bulunur. En eskileri olan University College 1249’da kurulmuştur. 1263’te Balliol College, bir sonraki yıl ise Merton College Oxford’a katıldı. Kadınlar üniversiteye ancak 700 yılı aşkın bir süre sonra kabul edildi. 1926’da kadınlar için beş yüksekokul açıldı. Günümüzde bu yüksekokulların çoğunda karma eğitim yapılmaktadır.

    Oxford Üniversitesi dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere burs verir. Din adamı Roger Bacon ve reformcu John Wycliffe gibi önemli bilginlerin ders verdiği Oxford Üniversitesi’nin mezunları arasında çok sayıda değerli düşünür ve bilgin vardır. Bilim adamı Robert Böyle, şair Percy Bysshe Shelley ve mimar Sir Christopher Wren bunlar arasındadır.

    2 milyondan fazla kitabın bulunduğu Bodleian Kütüphanesi, İngiltere’nin en eski kütüphanesi olan Merton College Kütüphanesi, 1525’te yapımına başlanan katedrali ve Great Tom adı verilen çanın bulunduğu saat kulesiyle ünlü Christ Church College Oxford Üniversitesi’nin tarihsel yapılarından bazılarıdır. Yapıların çoğu güzel bahçelerle çevrilidir. 1379’da kurulmuş olan New College’da eski kentin surlarından parçalar görülür.

Oxford Resimleri