Georges Seurat
(1859-1891). Fransız ressam Georges Pierre Seurat, 19. Yüzyıl sonlarında gelişen Geç İzlenimcilik Akımı’nın öncüsüdür. Resimlerinde, saf renklerin birbirine karıştırılmadan tuvale küçük noktalar halinde sürüldüğü noktacılık (pointilizm) tekniğini uyguladı.
Seurat Paris’te, Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda resim öğrenimi gördü. 1883’te ilk kez desenlerini sergiledi. İzlenimci ressamların tablolarında parlak renkler ve kısa fırça darbeleriyle yarattıkları titreşen gün ışığı izleniminden çok etkilendi. 1886’da İzlenimciler’in son sergisine katıldıysa da, onların resim anlayışını tam olarak benimsemedi. Hermann von Helmholtz ve Michel-Eugene Chevreul gibi bilim adamlarının ileri sürdüğü renk kuramlarıyla ilgilendi, deneylerini inceledi. Bir resme başlamadan önce çok sayıda karakalem, suluboya ya da yağlıboya desen ve taslak üzerinde çalıştı. Dikkatle seçtiği renkleri küçük noktalar biçiminde yan yana getirerek yaptığı deneylerle, yaratabileceği etkileri araştırmaya başladı.
Seurat 32 yaşında öldüğünde ardında hepsi de birer başyapıt olan 7 tablo 40 küçük resim ve desen, yaklaşık 500 çizim ve birkaç taslak defteri bıraktı. En çok tanınan yapıtlarından Grande Jatte Adası’nda Bir Pazar Günü, Öğleden Sonra (1884-86) Chicago Sanat Enstitüsü’nde, Asnieres’de Banyo (1883-84) Londra’da Ulusal Galeri’dedir.