Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Guglielmo Marconi

  • Okunma : 341
Guglielmo Marconi Resim

(1874-1937). Radyo iletişiminin babası sayılan Guglielmo Marconi, İtalya’nın Bologna kentinde doğdu. Babası toprak sahibi bir İtalyan, annesi İrlandalı olan Marconi, Floransa’da ve Livorno’da
eğitim gördü. Profesör Righi’nin derslerine katıldı ve Profesör Rosa’nın yönetiminde çalıştı. Her iki profesör de günümüzde radyo dalgaları dediğimiz Hertz dalgaları üzerinde deneyler yapıyorlardı. Genç Marconi de, ilk kez Alman bilim adamı Heinrich Hertz ürettiği için onun adıyla anılan bu dalgalarla deneyler yapmaya başladı.

    Marconi kullandığı aygıtları kendi icat etmemişti; ama onlardan başka aygıtlar geliştirdi. Mors alfabesinden yararlanarak, elektromagnetik dalgalarla mesaj gönderilebileceğini belki de ilk düşünen Marconi oldu. Önceleri öbür araştırmacılar gibi Marconi de sinyalleri vericiden 100 metre uzaklığın ötesine göndermeyi başaramadı; ama sonra hem verici, hem de alıcıya yüksek birer anten ve bir toprak hattı bağlamayı düşünerek sonunda sinyalleri 2,4 kilometreye kadar ulaştırmayı başardı.

    Böylece Marconi, elektromagnetik dalgaları yalnızca bilimsel bir ilgi konusu olmaktan çıkararak bütünüyle yeni bir iletişim biçimine dönüştürdü. Buluşuna İtalya hükümetinin ilgi göstermemesi üzerine Marconi, yaptığı aygıtı alıp İngiltere’ye gitti ve çalışmalarını orada sürdürdü. Bu dönemde denizcilikte en ileri ülke olan İngiltere’nin, denizdeki gemilerin birbirleriyle ve karayla haberleşmesini sağlayarak birçok insanın hayatını kurtarabilecek bu aygıtla ilgilenebileceğini düşünmüştü.

    Marconi 1896’da 22 yaşındeyken dünyanın ilk telsiz telgraf patentini aldı. Ertesi yıl da kendi şirketini kurdu (günümüzde Marconi Şirketi). Küçük bir mühendis grubuyla, telsiz telgrafı geliştirmek için yorulmak bilmez bir çalışmaya girişti. 1900’de, birden fazla istasyonun, sinyalleri birbirine karışmadan aynı anda yayın yapmasına olanak veren dalga boyu ayarlı telsiz telgraf sisteminin patentini aldı. 1901’de İngiltere’deki Poldhu’dan Newfoundland’daki St. John’s kasabasına okyanus ötesi telsiz telgraf sinyalleri göndererek tüm dünyayı şaşırttı. 1903’te The Times gazetesi için İngiltere’den ABD’ye düzenli haber yayını yapmaya başladı. 19ü7’de okyanus ötesi düzenli telgraf servisini başlattı.

    Marconi, I. Dünya Savaşı (1914-18) sırasında İtalyan kuvvetlerinin telsiz aygıtlarının sorumluluğunu üstlendi. Daha kısa dalga boylu elektromagnetik dalgalarla çalışmalar yaptı ve onlarla daha uzaklara daha net mesaj gönderilebildiğini ortaya koydu.

    Birçok ülkeden onur ve başarı nişanları alan Marconi’ye 1909’da Nobel Fizik Ödülü verildi. Öldüğü zaman tüm dünyadaki radyo istasyonları yayınlarını 2 dakika kesti. İtalya hükümetinin düzenlediği devlet töreninden sonra, doğduğu yer olan Bologna’da gömüldü.

Guglielmo Marconi Resimleri